Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Van vader op zoon: Evert aan het roer van ISP

Per januari 2024 neemt Evert Slaman het roer van International Security Partners over van zijn vader, Hans Slaman. Tien jaar eerder bevindt het bedrijf zich op een kantelpunt: vanaf dat moment wordt het bedrijf – letterlijk en figuurlijk – bestuurd vanuit een auto. ‘s Ochtends over de dijk naar Lelystad, ‘s avonds dezelfde route terug. In die auto bevindt zich een vast duo bestaande uit vader en zoon Slaman – discussiërend, pratend, lachend, zwijgend. 

Evert Slaman, Hans Slaman - International Security Partners BV (ISP bv)

Ambitie Evert wordt werkelijkheid

Als Evert in 2014 instapt als ‘gewone’ medewerker bij ISP is dat geen impulsieve beslissing – dat past niet bij het DNA van ISP, noch bij de beide generaties Slaman. Het is van kinds af aan al Everts’ ambitie om hetzelfde werk te doen als zijn vader Hans, maar hij doet dat eerst bij een ander bedrijf. Na een paar jaar volgt in 2014 dan toch de stap naar ISP: “Zie je dat zitten, ja of nee? Hoe gaat zoiets er dan uitzien? Het is niet tegengevallen, want anders zat ik nu niet hier,” lacht Evert. 

Geen sprong op een rijdende trein

Wanneer Evert wordt gevraagd of hij het idee heeft op een rijdende trein te moeten springen nu hij het roer over gaat nemen, is het antwoord: “Nee, totaal niet, eigenlijk.” Want op die trein stapte hij in 2014 al – het slechtste jaar in de geschiedenis van ISP. De financiële crisis raakt hen dan pas. En hard. Alles moet anders in dat eerste jaar dat hij er werkt. En ondanks dat hij dus als ‘gewone’ medewerker in dienst is, zitten vader en zoon elke dag samen in die auto. De dijk over, heen en terug. En ondertussen wordt de ISP-koers bepaald. Hans: “En dat gaat natuurlijk makkelijk, als vader en zoon. Ik heb daar nooit over nagedacht, voor mij was dat iets heel vanzelfsprekends. Evert had toen al een goede visie.” 

De stap naar screening

Na een jaar, in 2015, wordt Evert verantwoordelijk voor de afdeling screening. In de ogen van sommigen een broekie, nog. Amper zesentwintig jaar oud. Als zoon van de baas heb je dan best wat te bewijzen. Evert herinnert zich een presentatie die hij gaf, waarin hij vrij drastische veranderingen aankondigde. ‘Dat kan niet!’, werd er geroepen. Vijf jaar later zijn de plannen gerealiseerd. Evert: “Want als je een koers bepaald hebt, moet je daar aan vasthouden.”

Overdragen, en dus verder bouwen

De leiding van de afdeling screening is ondertussen overgedragen aan Rivka van Doorn, Manager afdeling Screening & Backoffice. “Uiteindelijk heb je er iets van kunnen maken dat nu zo staat dat je het weer kan overdragen aan iemand anders, en dan kun je zelf weer werken aan de verdere bouw van ISP. Dat is natuurlijk wel heel mooi,” vertelt Evert. Het laat de groei zien van ISP en dus van de mensen die zich er dag en nacht voor inzetten. Vertrouwen en vrijheid, beoordelen op resultaten en op afspraken met de klant. Daardoor voelt ISP als een familie. En die is zelfs op zaterdagmiddag bereikbaar.

De vertrouwde visie blijft behouden

Die visie op werkgeverschap gaat niet veranderen met Evert aan het roer. ISP bestaat bij de kwaliteit van haar medewerkers. Was ISP niet binnen de familie gebleven, dan was het verkocht. Werknemers behouden nu stabiliteit. Vlak voor corona kopen vader en zoon een nieuw pand: binnen een week, tijdens een extreem drukke periode. Slagkracht, noemen ze dat. Het pand is nog steeds ruim, op de toekomst gericht. Toen was het een boost voor de interne organisatie, nog steeds is het een fijne werkplek voor de werknemers. Alleen als zij zich goed voelen, gaat het goed met ISP. Want wat is het verschil?

Groeien op een steady manier

De koers van ISP gaat überhaupt niet opeens 180 graden draaien wanneer Evert in januari de directiefuncties officieel op zich neemt. De focus zal waarschijnlijk wel meer op cyber komen te liggen. Evert: “We hebben die weg natuurlijk al ingezet, maar dat zou nog wel sterker kunnen naar mijn mening. En ik hoop gewoon dat het lukt om te blijven groeien, maar wel op een steady manier.” 

Hans blijft betrokken

Ook Hans verdwijnt niet ineens uit beeld. Hij blijft Manager Afdeling Consultancy. De overdracht van Hans naar Evert is op de achtergrond al een tijd bezig. Geleidelijk, weloverwogen, zoals het DNA van ISP betaamt. Hans: “Dat is natuurlijk heel mooi. Het is begonnen met screening, toen onderzoek erbij. Nu weer een fase verder.” En natuurlijk blijft Hans’ adviserende rol bestaan: vanuit de auto op de dijk, binnen de kantoormuren, maar ook gewoon daarbuiten. 

De sleutel

Op de vraag of Hans aan Evert nog iets mee wil geven blijft het even stil. Evert, lachend, de stilte doorbrekend: “De sleutel?” Hans lacht mee: hij maakt zich geen enkele zorgen over Evert’s ondernemerschap. Ook niet over zijn visie, noch over zijn intuïtie. En ook niet over de markt. “Daar liggen heel veel mooie kansen maar ook heel veel verleidingen. Je moet je niet af laten leiden van je focus. Maar daar is Evert beter in dan ik, die laat zich niet afleiden. Hij is uit ander hout gesneden, dat komt de organisatie ten goede. Daar moet hij mee doorgaan.”