Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Verhoog de beveiliging van uw accounts met tweefactorauthenticatie

Stelt u zich voor: u opent uw e-mail en ontdekt dat al uw belangrijke berichten zijn verdwenen. Uw inbox is leeg, uw contactenlijst is gewist en uw vertrouwelijke documenten zijn verdwenen. U zou niet de eerste zijn. Accounthacks zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. “Maar met een extra beveiligingslaag kan het in veel gevallen voorkomen worden”, vertelt Evert Slaman. “En zo’n extra maatregel om de veiligheid van uw accounts te waarborgen is tweefactorauthenticatie.”

Wat is tweefactorauthenticatie?

Tweefactorauthenticatie is een beveiligingsmaatregel waarbij gebruikers, naast hun wachtwoord, nog een extra verificatiemethode moeten doorlopen om toegang te krijgen tot hun accounts. “Eigenlijk betekent het dat je inlogt via twee bronnen, twee devices”, legt Slaman uit. “Bijvoorbeeld op je laptop én via een app op je telefoon.”

Er zijn verschillende manieren waarop je tweefactorauthenticatie kunt instellen. Voorheen werd vaak gebruikgemaakt van sms-codes. Tegenwoordig zijn er echter ook apps beschikbaar, zoals Google Authenticator en Microsoft Authenticator. “Voor uw werkomgeving wordt tweefactorauthenticatie wellicht gefaciliteerd door uw werkgever”, vertelt Slaman. “Maar ook voor uw persoonlijke accounts kunt u een extra beschermlaag toevoegen via de de instellingen van de betreffende dienst.”

Waarom is het verstandig tweefactorauthenticatie in te stellen?

We hoeven niemand meer te vertellen dat het onverstandig is voor ieder account hetzelfde wachtwoord te gebruiken. “Toch zien we in de praktijk dat dit nog steeds gebeurt”, zegt Evert Slaman. “Als een hacker in dat geval in één systeem kan komen, dan waarschijnlijk ook in allerlei andere systemen. Met alle gevolgen van dien.” Denk bijvoorbeeld aan gegevensdiefstal, financiële schade en reputatieschade.

“Onlangs voerden we een pentest uit bij een grote organisatie”, vertelt Slaman. “Toen ontdekten we dat de wachtwoorden van twee medewerkers voor het grijpen lagen. Deze bleken door de ethical hacker eenvoudig te kraken. Een enorm risico, want privacygevoelige bedrijfsinformatie zou zo gelekt kunnen worden. Met een tweefactorauthenticatie was dat niet mogelijk geweest.” Kortom: door een tweede verificatiemethode toe te voegen, wordt de kans op ongeoorloofde toegang door hackers een flink stuk kleiner.

Voor wie is tweefactorauthenticatie belangrijk?

“Eigenlijk zou voor ieder account een tweefactorauthenticatie ingesteld moeten worden”, zegt Slaman. “Vooral nu cybercriminelen steeds geraffineerder te werk gaan. Maar het is vooral belangrijk voor systemen waar belangrijke persoons- en bedrijfsgegevens in staan.” Denk aan werkgerelateerde applicaties, systemen waar vertrouwelijke (dossier)informatie in staat of sociale media. “Heeft iemand toegang tot uw LinkedIn-account, dan kan diegene immers uit uw naam vervelende dingen posten.” 

Heeft u nog vragen over tweefactorauthenticatie of heeft u problemen bij het installeren? Wij helpen u graag. Neem contact met ons op. 

 

Meer informatie over cybersecurity

Meer informatie over cybersecurity