Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Natuurlijk bent u, als werkgever, trots op uw bedrijf en op uw medewerkers. Toch komt het helaas nog steeds voor dat er medewerkers zijn die ongevraagd eigendommen van hun werkgever mee naar huis nemen. Verdwijnen er bedrijfsmiddelen en vermoedt u dat er sprake is van diefstal? Verborgen camera-observatie kan uitkomst bieden. Wij helpen u graag.

Waarom verborgen camera-observatie?

Verdenkt u een medewerker of relatie op diefstal, maar hebt u geen overtuigende bewijzen? Dan kan een verborgen camera een nuttig hulpmiddel zijn. Met behulp van verborgen camera-observatie hebben wij vierentwintig uur per dag zicht op uw onderneming. Dankzij onze jarenlange ervaring, moderne technologie en opgedane kennis zijn we in staat een aanpak te kiezen die het beste bij u en uw organisatie past. Wij kunnen u helpen met het vastleggen van verdachte gedragingen om er op die manier achter te komen wat er is gebeurd en wie van uw medewerkers betrokken was. Daarnaast helpen we met de eventuele vervolgstappen.

Is het plaatsen van een verborgen camera toegestaan?

U zal altijd een afweging moeten maken tussen uw belangen en de rechten van uw werknemer. Het plaatsen van een verborgen camera is een uiterst middel om te gebruiken. Eerst zullen alle andere mogelijkheden onderzocht moeten worden. In verband met de privacy van uw medewerkers, is het voor deze werkwijze noodzakelijk dat er concrete aanwijzingen zijn. Ook moet er aan bepaalde juridische eisen worden voldaan. De inbreuk op de privacy van uw werknemers is namelijk groot. Wettelijk gezien, moet u in ieder geval aan het volgende voldoen:

  1. Camera’s op plekken als toiletten en kleedhokjes zijn niet toegestaan;
  2. Er mogen geen geluidsopnamen gemaakt worden. Dit dient niet het gewenste doel;
  3. Het cameratoezicht mag niet op zichzelf staan, maar moet onderdeel zijn van een pakket aan maatregelen;
  4. Werknemers moeten weten dat en waarom er een verborgen camera hangt (bijvoorbeeld door bordjes op te hangen). Dit kan vooraf kenbaar gemaakt worden met het ondertekenen van ‘huisregels’ in een contract;
  5. Camerabeelden mogen niet langer dan vier weken bewaard blijven. Tenzij er een incident is vastgelegd, dan mag u de beelden bewaren tot het incident is afgehandeld. Let op: dit betekent niet dat de beelden gepubliceerd mogen worden. Hiervoor verwijzen we u met klem door naar de regels omtrent het portretrecht.

Twijfelt u of we in uw geval gebruik mogen maken van deze werkwijze? Wij adviseren u graag.

Wat zijn de vervolgstappen?

Met behulp van vastgelegde camerabeelden kunnen wij u ondersteunen bij het nemen van de juiste vervolgacties. Denk hierbij aan arbeidsrechtelijke maatregelen, maar ook bij het eventueel doen van aangifte bij de politie. Buiten verborgen camera-observatie zijn wij ook gespecialiseerd in zaken rondom fraude zoals: forensisch fraudeonderzoek, digitaal forensisch onderzoek, fraude preventieadviezen en fraudebestrijding in de retail.

Meer weten?

Twijfelt u aan de integriteit van een relatie of een situatie, vermoedt u dat er sprake is van diefstal en wilt u meer weten over de mogelijkheden? Wij helpen u graag. Download voor een volledig overzicht onze dienstenkaart Fraude & integriteit of neem contact met ons op.

Neem contact met ons op
Evert Slaman
Algemeen directeur