Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Business Intelligence: “Van data naar actueel dreigingsniveau”

Online data zijn eeuwig en oneindig. Kleeft daar een risico aan? Soms wel. Maar data kan ook nuttig zijn. Bijvoorbeeld om risico’s juist op te sporen. Benieuwd hoe dat werkt? ISP-consultants Alexander van Hees en Tom Bokkers leggen uit wat Business Intelligence is en hoe het verzamelen van data bij kan dragen aan de veiligheid van personen en continuïteit van uw bedrijfsvoering. 

Onlangs schreven we een blog over uw digital footprint. Bij alles wat u online doet, laat u namelijk een spoor – een digital footprint – van informatie achter. Deze informatie kan zomaar in verkeerde handen vallen. Met alle gevolgen van dien. Wordt uw thuisadres op Twitter gedeeld, dan kan dat immers gemakkelijk tot dreigementen aan uw voordeur leiden. Tegelijkertijd biedt online data ook heel veel inzichten. “Het helpt ons mogelijke risico’s vroegtijdig te signaleren”, vertelt ISP-consultant Alexander van Hees. “Dankzij al die data kunnen we een bedreiging ook juist voorkomen.” 

Wat is Business Intelligence?

Business Intelligence (BI) is het verzamelen van data en deze vertalen naar bruikbare informatie. Onze consultants monitoren online bronnen die invloed kunnen hebben op de veiligheidsrisico’s van personen en/of continuïteit van de bedrijfsvoering. “We richten ons daarbij niet alleen op data die online gedeeld worden (bijvoorbeeld via social media), maar ook op de algemene trends en het sentiment in de samenleving”, legt Tom Bokkers uit. Bokkers, die sinds begin dit jaar onderdeel uitmaakt van het team, heeft zich de afgelopen weken samen met Van Hees toegelegd op het optimaliseren van de BI-monitor. 

Met deze monitor wordt heel nauwkeurig in kaart gebracht of er trends en ontwikkelingen zijn die tot veiligheidsrisico’s en/of verstoringen van de bedrijfsvoering kunnen leiden. “Hiervoor hebben we tools ontwikkeld die, op basis van algoritmes, specifieke keywords en het sentiment continu in de gaten houden”, vertelt Van Hees. “Dankzij deze automatisering kunnen we risico’s nog veel sneller opsporen”, voegt Bokkers toe. “En dus ook eerder ingrijpen of een passend dreigingsniveau aan een situatie toekennen.” 

Vragen over business intelligence?

 

“Wij leggen de puzzel” 

De geüpdatete online tools verzamelen alle belangrijke informatie in een razend tempo. Van Hees en Bokkers geven er vervolgens betekenis en waarde aan door deze data te analyseren. “Je kunt het zien als het leggen van een puzzel”, legt Bokkers uit. “Eén puzzelstukje zegt misschien niet zoveel. Maar klik je die stukjes aan elkaar, dan worden zaken begrijpelijk. Doordat we data bundelen, combineren en in perspectief plaatsen, vallen dingen op zijn plek.” 

Wat is het voordeel van Business Intelligence?

“Onlangs bleek uit ons monitoringsysteem dat de bedrijfsnaam van een van onze opdrachtgevers meermaals genoemd werd. Vervolgens werd ook de naam van een collega gedeeld”, vertelt Van Hees. “In een grimmige, dreigende context.” Niet veel later dook ook het privéadres van de desbetreffende collega online op. In dat geval is het hoogste dreigingsniveau bereikt. “Maar doordat wij de situatie ‘live’ volgden, konden we al voordat het hoogste dreigingsniveau bereikt werd onze opdrachtgever op de hoogte brengen”, legt Van Hees uit. “Hierdoor kon er proactief gehandeld worden. En juist dat is een groot voordeel.”

Het complete beveiligingsplaatje

“In de praktijk zien we nog steeds dat heel veel maatregelen getroffen worden op basis van vermoedens”, voegt Bokkers toe. “Concrete aanwijzingen zijn er niet, maar mensen hebben wel het gevoel dat ze iets aan hun veiligheid moeten doen.” Met BI is het volgens beide consultants een stuk eenvoudiger om vroegtijdig gerichte maatregelen te nemen. “Wij hebben een escalatiematrix waar alle niveaus – van geen dreiging tot acute dreiging – in beschreven staan. Inclusief de maatregelen die daarop aansluiten”, vertelt Van Hees. “Hierdoor kunnen we het complete beveiligingsplaatje inrichten.” 

Bovendien volgen onze ISP-consultants 24/7 per dag alle ontwikkelingen. “We draaien allemaal piketdiensten, zodat we op ieder moment mogelijke dreigingen in de gaten kunnen houden”, zegt Van Hees. “En kunnen handelen, als het nodig is.” 

Hoe werkt Business Intelligence? 

De werkwijze van ISP is gebaseerd op de PDCA-cyclus. Dit is een model om continue verbetering en vernieuwing aan te voeren. “Iets wat in onze organisatie van groot belang is”, zegt Van Hees. “Vooral in een wereld die iedere dag aan verandering onderhevig is.” De letters PDCA staan voor ‘plan’, ‘do’, ‘check’ en ‘act’. “Deze cyclus volgen we in feite ook voor Business Intelligence.” 

  1. Plan: we maken een analyse van het veld waarin een bedrijf of persoon zich bevindt. Dit omvat een interview met de klant en achtergrondonderzoek om inzicht te krijgen in het werkveld en de relevante maatschappelijke onderwerpen. Op basis hiervan maken we een plan van aanpak. 
  2. Do: op basis van het vooronderzoek richten we onze tools in om relevante informatie te verzamelen en te monitoren. Deze tools zijn geautomatiseerd en helpen bij het herkennen van specifieke patronen en signalen.
  3. Check: wanneer er sprake is van een relevant signaal, analyseert een consultant deze data om een beeld te vormen van de situatie. De informatie wordt vertaald naar een actueel dreigingsniveau dat schaal- en kwalitatief wordt omschreven. 
  4. Act: de beoordeling verwerken we in een periodiek rapport. Daarbij brengen we ook advies uit over mogelijke maatregelen. Het kan zijn dat we adviseren stappen te ondernemen om de risico’s in te perken. 

“En ondertussen blijven we op de achtergrond continu monitoren en analyseren”, zegt Bokkers. “We blijven trends en ontwikkelingen in de gaten houden. Want het sentiment kan razendsnel omslaan.” Zo is de cirkel weer rond.

Meer weten

Heeft u nog vragen over Business Intelligence of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op.