Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

WhatsApp Fraude

Wat is WhatsApp-fraude, en hoe voorkomt u het?

Criminelen maken steeds vaker en slimmer gebruik van WhatsApp om fraude te plegen. Met een simpel berichtje en een Tikkie wordt de ontvanger in de val gelokt. Een bekende, zoals een kind of een ander familielid, heeft dringend geld nodig. Alles lijkt te kloppen – de foto, de reden van het bericht – en toch is het een scam. Het overgemaakte geld staat op de rekening van een crimineel. Hoe is WhatsApp-fraude te herkennen en bovendien te voorkomen?

Wat is WhatsApp-fraude?

Er komt een berichtje binnen: het is een onbekend nummer, maar de afzender beweert een bekende van u te zijn en een nieuw nummer te hebben, of een kapotte telefoon. De ‘bekende’ heeft dringend geld nodig, bijvoorbeeld voor een nieuwe telefoon of voor een rekening die betaald moet worden, en belooft het geld snel terug te betalen. Soms wordt zelfs het WhatsApp-account van een bekende gehackt en gebruikt voor een scam.

Oplichters die op deze manier handelen gebruiken soms ook de profielfoto en de manier van praten van de echte bekende, waardoor het lastig kan zijn om in te schatten of het bericht echt is of niet. Er zijn zelfs gevallen waarbij de crimineel eerst met de bekende gebeld heeft, om vervolgens de opname van diens stem te gebruiken in het WhatsApp-verkeer met het slachtoffer.

Forse toename van oplichting via WhatsApp

Een dergelijke scam via WhatsApp is redelijk gemakkelijk uit te voeren, en het kost tegenwoordig weinig moeite om via een betaalverzoek grote bedragen over te maken. Dat zijn dan ook de voornaamste redenen voor de grote toename van slachtoffers van WhatsApp-fraude in de afgelopen jaren. Daarnaast maakt AI het steeds gemakkelijker om stemmen, berichten en foto’s van ‘bekenden’ na te maken.

Uit een onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, gepubliceerd in september 2023, bleek dat maar liefst 27% van de Nederlanders in de voorgaande 12 maanden via WhatsApp was benaderd door een crimineel. De totale schade liep in 2023 dan ook op tot ruim 3,8 miljoen euro.

WhatsApp-fraude herkennen en voorkomen

Gelukkig is het relatief makkelijk om WhatsApp-fraude te voorkomen. Met onderstaande maatregelen voorkomt u dat een crimineel u geld afhandig maakt.

  • Check altijd eerst of u echt te maken heeft met uw bekende. Bel of stuur een bericht naar het nummer dat u al van die persoon had.
  • Geef geen informatie en maak geen geld over voordat u zeker weet dat u te maken heeft met een bekende.
  • Bedenk dat het gemakkelijk is voor een crimineel om zich voor te doen als een bekende. Op social media is veel informatie te vinden, en foto’s, familiebanden en andere contacten zijn gemakkelijk te achterhalen.
  • Wees terughoudend met het online delen van persoonlijke informatie, en scherm eventueel uw social media-profielen af.
  • Check een onbekend nummer door het nummer op te zoeken en rapporteer het nummer als u fraude vermoedt. Dit kan online, maar ook bij de politie.

Hulp nodig?

Wilt u meer weten over WhatsApp-fraude, bijvoorbeeld op de werkvloer, of denkt u dat u te maken heeft met WhatsApp-fraude? Neem contact met ons op. Wij hebben ervaring met alle vormen van (online) fraude en adviseren hoe u het beste kunt handelen.