Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

WhatsApp Fraude

Criminelen maken steeds vaker en slimmer gebruik van de mobiele telefoon. WhatsApp fraude is hier een voorbeeld van en komt helaas steeds vaker voor.

De schade door deze vorm van oplichting was in 2017 al meer dan € 10.000,-, nu in 2018 is deze verviervoudigd (Bron: Fraudedesk.nl).

Wat is WhatsApp Fraude

Het lijkt alsof er een bericht binnenkomt van een bekende, hierbij kan het gaan om een vriend of vriendin maar in veel gevallen ook om familie.

Het WhatsApp bericht wordt verstuurd vanaf een onbekend nummer maar met een profiel foto van een bekende. Deze foto kan eenvoudig van het internet gehaald worden via bijvoorbeeld FaceBook. Vaak wordt een excuus gebruikt dat men een andere telefoon gebruikt, omdat zijn/haar telefoon (even) niet meer werkt. Deze persoon, de verzender, zegt dringend hulp nodig te hebben om een rekening te betalen maar omdat zijn of haar telefoon stuk is kan er nu even niet gebruik gemaakt worden van internetbankieren.

Doordat het WhatsApp gesprek heel natuurlijk aanvoelt, hebben de slachtoffers vaak niet in de gaten dat het hier om een fraudeur gaat.

Hoe komen deze criminelen aan hun informatie

Op sociale media maar ook op de diverse verkoopsites staan gegevens vaak openbaar. Deze crimineel maakt daar slim gebruik van door telefoonnummer en foto te koppelen. Dankzij foto’s levensgebeurtenissen en reacties op sociale media krijgt hij een goed beeld van de manier van communiceren. Deze manier van communicatie zal hij dan ook gebruiken in zijn Whatsapp berichten.

WhatsApp Fraude voorkomen

  • Verifieer altijd eerst, bijvoorbeeld via een vaste telefoonlijn, met de persoon voordat er een bedrag overgemaakt wordt.
  • Wees terughoudend met het geven van informatie, wanneer er toch informatie afgegeven wordt vanwege bijvoorbeeld een inschrijving zorg dan dat er bekend is wat er met deze informatie gebeurt.
  • Wees terughoudend met het gebruik van foto’s op sociale media.
  • Zorg voor een afgeschermd profiel op sociale media (ook met betrekking tot de vriendenlijst)
  • Zorg voor een afgeschermd profiel op verkoopsites.
  • Via Google kunnen er eenvoudig telefoonnummers geverifieerd worden, wanneer een telefoonnummer eerder is gebruikt voor oplichting dan is de kans groot dat deze informatie op het internet staat.

Heeft u een onderneming en wilt u meer te weten komen over deze en andere vormen van oplichting? Wilt u uw medewerkers bewust maken van oplichting via e-mail of mobiele telefoon? Neem dan contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bepreken.