Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Digital footprint: “online sporen zijn lastig uit te wissen”

Een mooie vakantiefoto, een reactie onder een socialmediabericht, een Whatsappje naar collega’s of een LinkedIn-bericht met bedrijfsinformatie: bij alles wat u online doet, laat u een spoor van informatie achter. Bent u zich bewust van uw digital footprint? ISP-consultants Reier Slump en Alexander van Hees leggen uit wat de gevolgen kunnen zijn van uw digitale spoor en wat ISP voor u kan betekenen.

“De heftigheid en intensiteit van bedreigingen van politici, dat ondervinden wij thuis aan den lijve, neemt gewoon toe. Dat is echt zorgwekkend”, schreef minister Hugo de Jonge naar aanleiding van het fakkelincident. Begin vorig jaar werd een man opgepakt die met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag rondliep en dreigende uitspraken deed. Eerder had de man ook al aan de deur gestaan bij De Jonge. “En zo kunnen we nog wel een aantal voorbeelden noemen”, vertelt Alexander van Hees. “De rellende boeren bij minister Van der Wal bijvoorbeeld, Ajax-speler Tadic die overvallen werd of Nikkie de Jager die thuis werd belaagd.”

“Wie boven het maaiveld uitsteekt loopt een risico”

Maar niet alleen bn’ers lopen risico’s. “Iedereen in een belangrijke of publieke functie kan slachtoffer worden van bedreiging”, zegt Reier Slump. “Hoe hoger je boven het maaiveld uitsteekt, hoe groter de kans op bedreiging wordt.” Die bedreigingen beginnen in veel gevallen eerder al, online op social media. “Via deze platformen is het niet alleen doodeenvoudig om je ongenoegens te delen, maar óók om informatie op te sporen.”

 Volgens Van Hees is het dan ook van groot belang stil te staan bij wat je online deelt. “Een kiekje thuis op de stoep of voor de nummerplaat van je auto – je kunt je afvragen of dat handig is.” Staan deze digitale sporen eenmaal online, dan is het volgens Slump en Van Hees niet gemakkelijk deze uit te wissen. Wat in een besloten groep gedeeld wordt, kan ook in een openbare groep terecht komen. “En probeer er dan maar weer eens controle op te krijgen.”

“Het voelt alsof er bij u is ingebroken”

De verspreiding van gevoelige informatie online kan grote gevolgen hebben. “Als in een paar muisklikken een woonadres opgespoord kan worden, is dat gewoon gevaarlijk”, knikt Slump. “Mensen voelen zich in hun persoonlijke veiligheid aangetast. En dat raakt hen op ieder vlak in hun leven. Ik zeg soms wel eens: het voelt alsof er bij u is ingebroken, alsof er een kastje met waardevolle inhoud is opengetrokken en leeggehaald. Dat kan enorme impact hebben.” Van Hees voegt toe: als uw persoonlijke reputatie aangetast wordt door online berichtgeving, kan dit ook invloed hebben op uw bedrijfsreputatie. Dat is dubbel verlies.”

Hoewel er steeds meer aandacht is voor cyberrisico’s, lijkt het alsof mensen steeds minder terughoudend zijn in het delen van persoonlijke informatie online. “We zien dat veel opdrachtgevers nog steeds denken: ‘mij overkomt niets’”, zegt Slump. Om opdrachtgevers inzicht te geven in hun online sporen en de mogelijke risico’s, heeft International Security Partners sinds kort een nieuwe dienst toegevoegd onder Family Security Office: Digital Footprint.

Digital footprint verkleinen?

 

Onderzoek naar uw digital footprint

“Via openbare en semi-openbare bronnen doen we onderzoek naar het spoor van informatie dat iemand achterlaat”, legt Van Hees uit. “We kijken of er privacygevoelige informatie te vinden is op basis van wat u zelf deelt, maar we kijken ook naar het online sentiment door te onderzoeken wat er over u gezegd wordt.” Voor alle nieuwe opdrachtgevers voert ISP het onderzoek uit. Voor vaste klanten zelfs minimaal twee keer per jaar. Benieuwd hoe ISP te werk gaat? Lees hier meer.

“Het klinkt misschien dubbel, maar ook bij International Security Partners leunen we op alle digitale voorzieningen van vandaag de dag”, zegt Slump. “We hebben ze nodig om goed onderzoek te kunnen doen.” Beide consultant benadrukken echter goed na te denken over het digitale spoor dat u achter laat. “Weet wat u deelt en wees u bewust van de risico’s. Daar gaat het per slot van rekening om.” Lees hier meer over wat u kunt doen om uw digital footprint te verkleinen.