Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Toename persoonlijke bedreigingen: “Wat kan ik doen?”

“Ik ben bang om de post te openen”, verklaarde D66-leider Sigrid Kaag onlangs in de rechtszaal. Zowel Kaag als demissionair minister Hugo de Jonge werden ernstig bedreigd via Facebook. En zij zijn niet de enigen. Demissionair minister-president Mark Rutte, Thierry Baudet, Geert Wilders, wetenschappers, journalisten en talloze andere ambtsdragers zijn slachtoffer van bedreigingen. Het zal dan ook niemand verbazen dat het aantal geregistreerde bedreigingen de laatste jaren flink stijgt.

De faciliterende rol van sociale media

Dat we ons er niet over verbazen, zou juist een belangrijk signaal moeten zijn. Want het is allesbehalve normaal dat er haast iedere dag een ‘bedreigingscase’ in het nieuws is. Het maatschappelijke ongenoegen tegen de overheid, media en wetenschap neemt steeds extremere vormen aan. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat we ons steeds meer online bewegen. Via social media is het een stuk makkelijker om forse dreigementen te uiten. Sociale media hebben als het ware een faciliterende rol gekregen.  

Persoonsgegevens op straat

“Als het zo makkelijk is om iemand online te intimideren, moet je iedere dreiging dan wel serieus nemen?” Het antwoord is simpel: ja. Want hoewel een online doodsbedreiging wellicht nog niet ‘echt’ voelt, wordt deze een stuk concreter als een dader weet waar u woont. En laat het door onze digitale infrastructuur tevens een stuk eenvoudiger zijn om persoonsgegevens te vinden. Met een paar klikken op de knop kunnen adressen of telefoonnummers gevonden worden. De strafbaarheid van dit zogenoemde doxing is bovendien niet altijd aantoonbaar: “Het staat immers gewoon in het kadaster.” Dat maakt mensen en organisaties doorgaans kwetsbaarder dan ze op voorhand denken. 

Wat kunnen onze experts voor u betekenen?

Om uw persoonlijke veiligheid te waarborgen, is het van groot belang u bewust te zijn van die kwetsbaarheid. Voelt u of een van uw werknemers zich onveilig? Wij kijken graag met u mee naar de mogelijke oorzaak. In sommige gevallen gaan we verder waar de politie stopt; in sommige gevallen werken we juist nauw samen met de politie. Van een uitgebreid onderzoek inclusief een risicoanalyse, het opstellen van passende maatregelen en de begeleiding van medewerkers tot de woordvoering voor de media en het doornemen van een aangifte om te voorkomen dat er persoonlijke gegevens in verkeerde handen komen. Onze experts staan u bij – voor, tijdens en na een (mogelijke) dreiging.