Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Snapchat: een forensische goudmijn of een risico?

‘NFI helpt rechercheurs internationaal met het vinden van interessante forensische sporen uit apps’, kopte het Nederlands Forensisch Instituut onlangs. Volgens Abdul Boztas, forensisch wetenschapper bij het Nederlands Forensisch Instituut bevatten apps als stappenteller, Whatsapp en Snapchat waardevolle informatie voor opsporingen. “Maar ik zie vooral een risico”, zegt ISP-consultant Valesca Link, “want dat betekent immers dat die apps óók een bron van informatie kunnen zijn voor criminelen.”

Snap Map: weet waar u bent

‘Een forensische goudmijn’, zo noemt het NFI smartphones en hun apps. Daarom ontwikkelt het NFI samen met Europese partners een internationaal forensisch kennisplatform waarop te vinden is waar rechercheurs relevante sporen kunnen vinden. Eén van de apps is Snapchat, een populair platform met meer dan 3 miljoen gebruikers, waarvan het overgrote deel jonger dan twintig jaar. Via het socialmediakanaal worden foto’s en korte video’s gedeeld die na enige tijd automatisch weer verdwijnen. Een van de functionaliteiten van Snapchat is Snap Map, een kaart waarop Snapchat-gebruikers kunnen zien waar hun vrienden zich momenteel bevinden. “Dit helpt bij het oplossen van misdrijven”, aldus het NFI.

Hoe veilig zijn apps?

Hoe veilig zijn apps?
“Of leidt het juist tot meer misdrijven?”, vraagt Valesca Link zich af. “Als alleen vrienden zien waar je bent, dan is er misschien geen man over boord. Maar ken je al die 1500 Snapchat-contacten écht? Met een platform als Snapchat, wordt het wel heel makkelijk iemand te tracken of op te sporen.” International Security Partners doet voor diverse families onderzoek naar hun digital footprint – hun vindbaarheid online. Daar horen vandaag de dag ook de kinderen bij. “Want juist de kinderen gebruiken volop social media, waaronder Snapchat én Snap Map. Als zij goed vindbaar zijn, dan hun ouders ook.”

Naast particulieren, lopen volgens Link ook organisaties risico. Personeelsleden die Snapchats versturen en hun locatie delen, brengen net zo goed risico’s met zich mee. “Denk aan een collega die werkzaam is in de haven van Rotterdam, een belangrijk werkgebied van criminelen. Plots wordt het wel heel makkelijk om een havenarbeider te ronselen voor ondermijnende praktijken.” Het kan ook zijn dat mensen met verkeerde intenties personeelsleden opsporen op LinkedIn. Zij voegen de desbetreffende persoon vervolgens toe aan Snapchat. “Als, laten we zeggen, die havenarbeider dit vriendschapsverzoek accepteert en gebruik maakt van Snap Map, is ook meteen bekend waar hij of zij woont. Dit kan grote gevolgen hebben. Denk aan afpersing met het plegen van criminele activiteiten op de werkvloer tot gevolg”.

Wat kunt u doen?

Uiteraard vormen de apps een interessant en belangrijk hulpmiddel voor rechercheurs, maar als het aan Link ligt, zou de politie óók actief moeten communiceren over de risico’s die deze platformen met zich meebrengen. Het begint tenslotte allemaal bij bewustzijn. “Het is belangrijk dat jongeren én volwassenen terughoudend zijn over wie ze toevoegen op Snapchat. Bovendien is het mogelijk bepaalde mensen uit te sluiten in Snap Map of het zelfs helemaal uit te zetten.”

Ook Snapchat zelf voegt nieuwe veiligheidsmaatregelen toe om te zorgen dat minderjarige gebruikers alleen vrienden kunnen worden met mensen die ze daadwerkelijk kennen. Gebruikers onder de 18 jaar kunnen alleen mensen toevoegen waar ze gemeenschappelijke vrienden mee hebben. “Een goede stap, natuurlijk. Maar tracking via apps blijft risicovol. Niet alleen Snapchat, maar ook Strava, Komoot en andere sport-apps kunnen tot problemen leiden”, vertelt Link. “Weet wie u toevoegt en wat u deelt met wie. Vooral in vooraanstaande posities. Dat is het belangrijkste. Zo kunt u uzelf of uw organisatie heel veel leed besparen.”

De belangrijkste maatregelen op een rijtje:

  • Controleer de privacyinstellingen van Snapchat om te bepalen wie u (of uw kinderen) Snaps kunnen sturen, uw Verhalen kunnen bekijken en uw locatie op Snap Map kunnen zien.
  • Wees terughoudend met wie u (of uw kinderen) toevoegt op Snapchat.
  • Pas de locatie op Snap Map aan: u (of uw kinderen) kunt ervoor kiezen de locatie met een select groepje vrienden te delen of met niemand door de ‘Onzichtbare modus’ in te schakelen.
  • Snaps worden standaard verwijderd, maar alsnog kan iemand met verkeerde intenties screenshots maken. Denk goed na voordat u (of uw kinderen) iets deelt.
  • Ga het gesprek aan met uw kinderen over de risico’s van Snapchat.

Maakt u zich zorgen of het Snapchat-gebruik van uw kinderen of wilt u meer weten over de risico’s van apps? De consultants van ISP helpen u graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.