Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Pakketbezorger of inbreker?

‘Dit jaar minder inbraken dan ooit door coronamaatregelen’, kopte RTL Nieuws afgelopen december. Doordat we massaal thuisbleven, vlogen de inbraakcijfers naar beneden. Of diezelfde cijfers nu weer stijgen? “Het is nog te vroeg om daar concrete uitspraken over te doen”, vertelt ISP-consultant Valesca Link. “Maar wat we wél al zien is een toenemende behoefte van onze klanten aan maatregelen, om te voorkomen dat het noodlot toeslaat.”

Meer geweld, meer angst

Volgens Link is die groeiende behoefte aan beveiligingsmaatregelen ook helemaal niet zo gek. “Wie tegenwoordig een krant openslaat of de tv aanzet, stuit als vanzelf op inbraken waarbij zeer extreem geweld wordt gebruikt – meestal volkomen onnodig ook. Ook als ik zelf Opsporing Verzocht kijk, schrik ik daarvan. Deze beelden maken mensen steeds angstiger.” Bovendien worden inbrekers steeds gewiekster. “Tegenwoordig hebben al veel mensen een alarmsysteem aangeschaft, dat aangezet wordt zodra mensen de deur uitgaan. Als inbreker ben je hierdoor kansloos”, legt Link uit. “Daarom is het aantrekkelijker toe te slaan wanneer mensen thuis zijn. Ook al moet er geweld gebruikt worden, het doel is waarschijnlijk eerder bereikt.”  

Doet u open voor iedere pakketbezorger?

Dat doel wordt nog makkelijker bereikt, als een inbreker op een doodnormale pakketbezorger lijkt. “Iedereen kan tegenwoordig bezorgkleding bestellen. Of sterker nog: zelf namaken”, vertelt Link. In een tijd waarin er meer internetaankopen worden gedaan dan ooit, weten mensen soms zelf niet meer wat ze online gekocht hebben. En is het pakketje niet voor uzelf, dan misschien wel voor de buren. “Als er dan iemand in een oranje jasje voor de deur staat, dan doe je open.” In vergelijking tot eerder, weten inbrekers bovendien veel beter wáár ze moeten zijn om te slagen. “Het is heel gemakkelijk om gegevens op te vragen uit openbare registers zoals de Kamer van Koophandel of het Kadaster”, legt Link uit. “En ook in de media wordt volop bericht over succesvolle bedrijven. Een mooi voorbeeld is de lijst in het zakenblad Quote, waarin de vijfhonderd rijkste Nederlanders worden opgenomen, inclusief hun geschatte vermogens. Voor inbrekers is deze informatie natuurlijk ontzettend interessant.” 

Wat kan ISP voor u betekenen?

Om klanten goed te adviseren over treffende maatregelen, voeren de consultants van te voren een uitgebreide risicoanalyse uit. “Daarin nemen we ook die media-aandacht mee”, vertelt Link. “Hoe meer informatie er online te vinden is, hoe hoger het risico op inbraak.” Daarnaast kijken de consultants naar de zogenoemde woonhuiskenmerken. Denk daarbij aan de ligging van een woning, de mogelijkheden om een woning binnen te treden en het huidige hang- en sluitwerk. Al deze informatie wordt geanalyseerd en vormt de basis van het risicoprofiel. Afhankelijk van het risicoprofiel, wordt een gedegen advies uitgebracht over mogelijke beveiligingsmaatregelen. “Het is echt niet altijd nodig er een soort van Fort Knox van te maken. In veel gevallen zijn goede basismaatregelen al voldoende.”

Het begint allemaal bij bewustzijn en oplettendheid

Deze basismaatregelen kunnen onder meer bestaat uit een video-intercom, een pakketbox in de tuin waar een postbezorger een pakketje kan achterlaten, schrikverlichting of gronddetectie. “Eigenlijk wil je voorkomen dat een inbreker binnenkomt. Dus vóór de voordeur ingrijpen”, legt Link uit. Heeft iemand toch het huis weten te bereiken, dan valt een paniekknop nog onder de mogelijkheden. “Deze knop zit vaak in de hal en kan stiekem ingedrukt worden, waarna er een stil alarm afgaat dat doorgezonden wordt naar de alarmcentrale.” Maar volgens Link is het minstens zo belangrijk om bewustzijn en oplettendheid te creëren. Heeft u iets besteld, verwacht u een pakketje en staat er iemand voor de deur die betrouwbaar lijkt? “Anders gewoon niet open doen”, zegt link. “En misschien is nog wel het beste advies: laat je pakketje bij een afhaalpunt bezorgen en doe alleen open voor mensen die u kent.” 

Maakt u zich zorgen over een mogelijke inbraak en wilt u meer weten over passende maatregelen? Onze consultant kijken graag met u mee. ISP begeleidt, ondersteunt en adviseert u graag. Neem voor meer informatie contact met ons op.