Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Ondermijning: de grens tussen onder- en bovenwereld vervaagt

“Het leek me wel een betrouwbare kerel. En hij bood een flinke duit voor die lege varkensschuur. Een mooie bijverdienste!” Zo lijkt het tenminste. Want een paar maanden later wordt een grote wietplantage ontdekt in diezelfde schuur. Een typisch voorbeeld van ondermijning: de onderwereld maakt voor illegale activiteiten gebruik van diensten van de bovenwereld. En het aantal ondermijnende activiteiten neemt in hoog tempo toe. Met alle gevolgen van dien.

De ketting is zo sterk als de zwakste schakel

Excessief geweld vanuit criminele netwerken is allang geen taboe meer. Een voorbeeld dat ons allen nog vers in het geheugen ligt, is de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Maar iederéén kan ongevraagd meegenomen worden in het criminele circuit. Ook de planner bij een groentebedrijf die op zaterdagmiddag in de voetbalkantine wordt aangesproken. Of hij voor een extra zakcentje wat informatie wil vrijgeven over de import van sojabonen? Tja, dat extra inkomen is natuurlijk niet mis. En wat kan er nou gebeuren?

Niet concurreren, maar samenwerken

De gevolgen van ondermijning kunnen voor dit groentebedrijf enorm zijn. Denk aan financiële en reputatieschade verlies van personeel of misschien zelfs een faillissement. Maar ook op een grotere schaal kan ondermijning grote gevolgen hebben. Het is een probleem dat de maatschappij verzwakt en zelfs ontregelt. De georganiseerde misdaad is dan ook allang niet meer alleen een probleem voor de politie, het is een maatschappelijk probleem geworden. Voor een effectieve aanpak zou de overheid alle middelen en instrumenten aan moeten grijpen. Ook de hulp van particuliere bedrijven. Niet concurreren maar samenwerken. 

Wat kunnen wij betekenen?

Alles begint bij security awareness, oftewel het bewustzijn van de risico’s bij toezichthouders, bestuurders, directies en medewerkers. Alleen als we de risico’s in beeld hebben, kunnen we deze verkleinen. Wij bieden onder meer workshops en awareness-trainingen aan, waarin we de risico’s en verschillende vormen behandelen. Daarnaast kan het screenen van werknemers, zakenrelaties en huurders belangrijke inzichten geven als ook het opstellen van een gedegen beveilingsplan. Lees hier meer: https://www.ispbv.nl/ondermijning/