Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Voorkom schade en schande door inzet van screening

In de afgelopen maanden zijn er meerdere praktijkvoorbeelden in het nieuws verschenen van werknemers die fraude plegen. Twee voorbeelden hiervan zijn een frauderende medewerker bij Waternet Amsterdam (€ 1.500.000 schade) en een frauderende medewerker bij Landschap Noord-Holland (€ 300.000 schade). In beide gevallen maakte de medewerkers geld over naar eigen rekening of rekening van een eigen onderneming.

Deze schade bedragen betreffen enkel het weggesluisde geld. Voor de organisatie komen hier nog allerlei kostenposten bij. Zo kun je denken aan het laten onderzoeken van het fraude geval, imago schade en alle inspanningen die geleverd moeten worden om deze zaak af te wikkelen en herhaling in de toekomst te voorkomen.

In het geval van Waternet Amsterdam had de betrokken medewerker financiële- en verslavingsproblemen. Bij Landschap Noord-Holland had de betreffende medewerker (tegen de interne regels en cao in) een eigen onderneming. Nu denk je vast, hoe kan het dat een medewerker met financiële- en verslavingsproblemen zelfstandig geld boekingen kan uitvoeren? En hoe kan het dat een medewerker geld naar zijn eigen onderneming kan overmaken?

Het antwoord hierop is voor de hand liggend. Je kunt geen rekening houden met zaken waar je niet van op de hoogte bent.

In beide fraude gevallen had het (periodiek) laten screenen van de medewerker, de schade en schande kunnen voorkomen.

Wilt u meer informatie over screening, neem dan contact met ons op.