Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Voorkom identiteitsfraude

Uit een verkennend onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat in de periode van 2008 tot 2012 zo’n 4,6% van de bevolking (van 16 jaar en ouder) slachtoffer was van identiteitsfraude.

Plegers van identiteitsfraude misbruiken andermans persoonsgegevens om zo financiële winst te behalen. Hoewel identiteitsfraude veel beleids- en media-aandacht krijgt, is er weinig bekend over de huidige situatie in Nederland. Op basis van een representatieve slachtofferenquête is vastgesteld dat zowel van 2008-2010 als van 2010-2012 4,6% van de bevolking (van 16 jaar en ouder) hiervan het slachtoffer werd. Gemiddeld bedroeg de schade 400 euro per persoon, in ruim 80% van de gevallen werd dit bedrag in die periode volledig vergoed. De maatschappelijke schade –voor banken en hun klanten– is in de periode 2008-2012 naar schatting 300 miljoen euro (circa 150 miljoen in beide tweejaarsperioden).

Identiteitsfraude blijkt een op zeer uiteenlopende manieren gepleegd delict. Een van die manieren is de gestolen persoonsgegevens verhandelen.

Kopie ID – bescherming van persoonsgegevens
In vele situaties wordt ons gevraagd om een kopie van rijbewijs, identiteitskaart en/of paspoort af te geven. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een auto, hotelreservering en dergelijke.

Los van het feit dat niet elke instantie het recht heeft om naar een dergelijke kopie te vragen is het ook niet verstandig om dit zomaar te doen. Met behulp van het burgerservicenummer en de handtekening die op het rijbewijs en/of paspoort staan kan vrij eenvoudig identiteitsfraude worden gepleegd.

Om dit risico nu te verkleinen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een handige app gemaakt waarmee u een fraudebestendige kopie van uw rijbewijs, identiteitskaart en/of paspoort kunt maken. Klik hier om de app te downloaden.