Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Hoe wordt een vermogend gezin slachtoffer van een criminele bende

De befaamde Quote 500 bende, die in 2013 voor het eerst voor de rechter kwam, is een duidelijk praktijkvoorbeeld van hoe criminelen u ongemerkt kunnen bespieden. Door de informatie die zij vonden in openbare bronnen en hun daaropvolgende, door zichzelf ingestelde onderzoek, wisten zij vermogende particulieren met een vermelding in de Quote 500 op slinkse wijze miljoenen te ontnemen. Zij sloegen in de meeste gevallen toe rond 22.00 uur s ’avonds, als de gezinsleden thuis waren en het alarmsysteem nog niet ingeschakeld was. Op deze manier wisten ze voor grote bedragen kostbare goederen te stelen uit de woningen.

Deze criminelen kwamen aan hun informatie door open bronnen, zoals de Quote 500, of door het afstruinen van huizensites, zoals Funda, waar ze dure woningen vonden en observeerden om vervolgens toe te slaan.

De werkwijze van een crimineel

Deze doorgewinterde criminele bendes zijn op zoek naar het ‘grote geld’, zijn geduldig en bereiden hun activiteiten goed voor om zo de risico’s van een falende misdaad te voorkomen. Hun voorbereiding bestaat uit een uitgebreide oriëntatie waarbij ze alle openbare bronnen afstruinen en zich inlezen in hun slachtoffer. Vervolgens gaan zij op verkenningstocht om aanrijroutes te bepalen, de agenda van het slachtoffer te monitoren en vluchtroutes vast te stellen.

Waar vindt deze crimineel zijn informatie

Openbare bronnen

Internet, sociale media, vakbladen, roddelbladen en natuurlijk de Quote 500 vormen voor deze criminelen een bron van informatie.

De omgeving van het slachtoffer

Een crimineel zal zijn slachtoffer en de omgeving van dichtbij willen observeren en zo informatie verzamelen. Om zo onopvallend mogelijk informatie te vergaren zal deze crimineel zich voordoen als een toevallige voorbijganger, een moeder met een kinderwagen, een onopvallende auto in de straat. Zo probeert de crimineel zo onopvallend mogelijk in de buurt van zijn slachtoffer te komen.

Voorkom dat u slachtoffer wordt

Ondanks dat deze criminele bendes voorzichtig te werk gaan worden ze op een bepaald moment zichtbaar binnen uw omgeving en gaan ze opvallen. U, uw gezinsleden of uw medewerkers kunnen door de juiste mate van alertheid een verdachte situatie herkennen, monitoren en melden om zo te voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze criminelen.

Herkennen

    • Meerdere keren per dag rijdt er een auto langzaam voorbij
    • Een auto met meerdere mensen waar vanuit foto’s gemaakt worden
    • Een onbekend persoon met een kinderwagen of boodschappentas die meerdere keren langsloopt of rondhangt in de directe omgeving
    • Auto’s die ineens snel weg rijden

Monitoren en melden

Wanneer een crimineel merkt dat hij is opgemerkt is de kans groot dat hij zich terug zal trekken. Onderstaand worden enkele acties genoemd om een crimineel te ontmoedigen. Breng u zelf nooit in gevaar en spreek een persoon nooit aan als deze agressief gedrag vertoont.

– Noteer kentekens en maak indien mogelijk foto’s,
– Noteer zoveel mogelijk gegevens, datum, tijdstippen en andere kenmerken die van toepassing kunnen zijn,
– Laat merken dat de crimineel is gezien door deze op een onschuldige manier aan spreken: ‘goedemorgen, kan ik u misschien ergens mee helpen, het lijkt erop dat u de weg kwijt bent?’,
– Meld de verdachte situatie bij uw veiligheidspartners.

Preventieve observaties

Wanneer u vanwege uw maatschappelijke positie of vermogen bang bent om slachtoffer te worden van criminele bendes, zoals de Quote 500 bende, kan International Security Partners u de juiste ondersteuning bieden. Wij bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het doen van preventieve observaties. Hierbij monitoren wij niet alleen verdachte situaties maar voeren wij ook controles uit op de beveiligingssystemen en gaan wij in gesprek met de diverse veiligheidspartners.

Een veilig gevoel voor u en uw gezin

Al jarenlang ondersteunt International Security Partners vermogende gezinnen op het gebied van persoonlijke veiligheid. Dit doen wij niet alleen door het uitvoeren van preventieve observaties maar ook doormiddel van het opstellen van beveiligingsconcepten, het bieden van een 24/7 response service en persoonsbeveiliging wanneer u dat nodig heeft. Deze en andere diensten hebben wij samengevoegd in ons Family Security Office.

Ons Family Security Office zorgt voor een veilig gevoel voor u en uw familie. Wilt u hier meer informatie over, neemt u dan contact met ons op, wij beantwoorden graag al uw vragen.