Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Senior Consultant: Rivka van Doorn

Dag van de ondernemer

Hans Slaman-Directeur van International Security Partners:
‘Ik vind het een misverstand dat je het als ondernemer alleen afkan, dat kan niet. Ondernemen doe je samen. Door een team van ondernemende medewerkers bereiken we samen successen.’

 

In het kader van de dag van de ondernemer laten wij u graag kennis maken met één van deze ondernemende medewerkers van International Security Partners. Rivka van Doorn zit in haar functie als Senior Consultant vaak aan de andere kant van de tafel, namelijk de kant van de interviewer. Zij interviewt de kandidaten die een screening doorlopen. Daarnaast is zij voor onze klanten het gezicht van de Screening afdeling. Zoekt u een partij voor uw screenings? Dan is Rivka de persoon waar u mee om tafel gaat. Zij beantwoordt al uw vragen op het gebied van screening en integriteit.

Vertel, wie is Rivka?

Ik ben een vrolijk persoon, betrokken, kritisch en perfectionistisch. Ik vind het belangrijk om toegankelijk te zijn en vind ik het prettig als mensen mij bellen met een vraag of voor advies, zowel privé als zakelijk. Daarnaast vind ik humor ook heel belangrijk, ook in mijn werk. Dat maakt de sfeer ontspannen.
Mijn valkuil is dat ik niet alleen kritisch ben naar mezelf, maar ook naar anderen. Van mijzelf verwacht ik altijd het hoogste niveau en ik ga er dan automatisch van uit dat anderen aan dat niveau voldoen. Dat is natuurlijk niet eerlijk en terecht want anders kan natuurlijk ook gewoon goed zijn. Gelukkig weet ik dit van mijzelf en hou ik daar rekening mee.

Ook ben ik een control freak, privé en zakelijk, dat zit mij soms wel in de weg, ik doe graag alles zelf en geef niet graag iets uit handen. Ik hecht daarnaast veel waarde aan structuur.

Hoe zouden jouw kinderen je omschrijven?

Mijn kinderen zien mij denk ik als een betrokken moeder, ik mis geen voetbaltraining en geen wedstrijd en ben ook op school zeer betrokken. Daarnaast denk ik dat ze zullen zeggen dat ik een leuke en speelse moeder ben. Ik maak het graag gezellig thuis en wil dat mijn kinderen fijne herinneringen overhouden aan hun jeugd, daarom kan het zo maar gebeuren dat je ons al kamperend aantreft in de woonkamer op een paar matrassen en met een pizza in onze handen.

Nu de kinderen groter worden en ze steeds meer een eigen agenda hebben met sportclubjes of afspreken met vrienden vind ik dit soort momenten nóg belangrijker en geniet ik er nog meer van.

Wat doe jij graag als je niet aan het werk bent?

Ik ben geen bankhanger en ben eigenlijk altijd bezig. Met mijn kinderen het bos in of op bezoek bij mijn moeder, een lange wandeling met de hond, festival bezoeken of een wijntje drinken met vriendinnen, ik ben altijd bezig, al van kleins af aan.

Ben je in je werk ook altijd zo’n bezige bij?

Ja! Mijn werk gaat mij aan het hart en ik vind het enorm leuk om te doen. Ik krijg soms de vraag ‘ben je nu nog steeds aan het werk?’. Mijn laptop gaat pas dicht als mijn werk af is, als ik een belofte heb gedaan om iets toe te sturen dan doe ik dat ook en dus stop ik pas als ik klaar ben.

“Afspraak is afspraak, daarom werk ik door tot ik iedereen heb beantwoord die een reactie van mij verwacht.”

Nu we het over je werk hebben, hoe ben je eigenlijk bij ISP terecht gekomen?

Ik had nog geen idee wat ik wilde gaan doen na mijn studie Criminologie, wel wist ik heel goed wat ik niet wilde. Veel van mijn medestudenten zochten een baan binnen de overheid of op een universiteit, dat wilde ik zeker niet. Ik wilde deel uitmaken van het dynamische bedrijfsleven. Zo kwam ik in 2007 terecht bij ISP waar ik een traineeship van twee jaar kon starten. Als trainee draaide ik mee op de verschillende afdelingen binnen ISP, daarnaast volgde ik nog verschillende vak-gerelateerde opleidingen.

Jij hebt inmiddels al een aardige track record binnen ISP, vertel daar eens wat over?

De eerste twee jaar als trainee waren zeer indrukwekkend, ik had geen idee wat er zich allemaal afspeelde binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Ik schrok eigenlijk best van wat ik tegenkwam op de bedrijfsvloer van werkend Nederland. Ik was nog jong en onervaren. Inmiddels weet ik wel beter. Daarnaast kwam ik als jong meisje midden in een mannencultuur terecht. Wij waren destijds met drie vrouwen bij ISP waarvan ik de jongste was, ik heb daar ook best even aan moeten wennen.’

“Ik wist na mijn studie eigenlijk nog niet goed wat ik wilde gaan doen, ik wist wel heel erg goed wat ik niet wilde gaan doen.”

Door mee te lopen, te kijken en veel te vragen kon ik, na twee jaar als trainee, starten als consultant bij ISP. Eerst ondersteunend op het gebied van consultancy en crisismanagement, maar al snel verzorgde ik zelf de workshops, simulaties en deed ik zelfstandig adviesopdrachten. Toen er een plek vrijkwam binnen het Family Security Office van ISP ben ik daar aan de slag gegaan als consultant.

Met de gezinnen uit het Family Security Office bouw je echt een vertrouwensband op. Je zit bij ze aan de keukentafel om over hun beveiliging te praten en tijdens deze gesprekken komen er enorm veel persoonlijke kwesties aan de orde. Door het maatwerk wat wij leveren binnen het Family Security Office heb je veel en intensief contact met je relaties en sta je dag en nacht voor ze klaar. Ik vond de persoonlijke contacten en de vertrouwensband die ik opbouwde het leukste onderdeel van mijn werk, maar ook best zwaar. Ik was een jonge moeder met twee kleine kinderen en stond, als vertrouwenspersoon dag en nacht klaar voor mijn relaties. Met een jong gezin, inclusief nachtvoedingen, was dit voor mij lastig te combineren, dit brak mij soms ook wel op.

Dan kwam de overstap naar de afdeling screening dus precies op het juiste moment?

Ja dat klopt. Bij toeval, vanwege een vakantie van een collega, nam ik de werkzaamheden op de afdeling screening over. Doordat we midden in de vakantieperiode zaten heb ik die werkzaamheden toen voor een groot gedeelte alleen gedaan. Ik kreeg ineens zo veel energie van dit werk. Ik stond elke ochtend vrolijk op en deed dit werk met zoveel liefde en passie. Dit was voor mij een echte eyeopener. Mede hierdoor en door de toename van het aantal screenings werd toen al snel besloten dat ik de overstap zou maken naar de afdeling screening.

Inmiddels ben ik al ruim drie jaar werkzaam als consultant binnen de screening. De afgelopen jaren is mijn functie meer en meer uitgebreid waarbij ik buiten alleen de operationele werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de screening interviews met kandidaten, nu ook de klantcontacten onderhoud en de contractbesprekingen voer met onze relaties.

Wat is er zo leuk aan je werk?

Het leukste aan mijn werk vind ik dat geen dag hetzelfde is, elke dag zie en spreek ik andere mensen, zowel klanten als screening kandidaten. Elk gesprek is ook weer anders omdat geen persoon hetzelfde is, dit maakt mijn werk afwisselend en uitdagend.

“Bij een screeningsinterview hebben we vaste onderdelen die we bespreken, maar bij elke kandidaat bereid ik me voor en bedenk ik ‘wat ga ik bij deze kandidaat daarnaast nog vragen?’.”

Screening is geen vast kunstje, bij elk gesprek dat ik voer wil ik op hetzelfde niveau en hetzelfde level komen als de kandidaat. Hierbij is het de kunst om tijdens een gesprek de juiste balans te vinden tussen de serieuze en noodzakelijke zaken, en daarnaast ook de kandidaat een fijne ervaring mee te geven. Gelukkig lukt dit vrijwel altijd.

Welke gesprekken vind je lastig?

Ik kom ook kandidaten tegen die op zien tegen het gesprek of het nut van screening niet inzien, bij deze gesprekken merk je vaak een gesloten houding bij de kandidaat en desinteresse. Mijn doel bij deze gesprekken is om de kandidaat dan toch met een goed gevoel het gesprek te laten verlaten, en meestal lukt dit ook wel. Door de interviews zorgvuldig voor te bereiden en mij te verdiepen in de persoon achter de kandidaat stel ik mijn gesprekspartner op zijn of haar gemak, doordat de persoon tegenover mij ziet dat ik oprecht geïnteresseerd ben in wat diegene mij te vertellen heeft lukt het mij om een interview tot een goed einde te brengen.

Wat is voor jou een uitdaging in je werk?

Het lastigste in mijn werk vind ik het voeren van interviews met kandidaten die een functie uitoefenen die mij geheel onbekend is. Het kan dan moeilijk zijn om een connectie te maken met deze kandidaat. Gelukkig lukt het mij dan om door een persoonlijke benadering toch verbinding te maken, lukt dit een keer niet dan geeft mij dit toch een ontevreden en onvoldaan gevoel.

“Als ik het gevoel heb dat ik een lastig gesprek moet voeren met een kandidaat dan leg ik voor mezelf de lat extra hoog. Dan denk ik bij mezelf: ‘deze kandidaat gaat straks de deur uit en die gaat me bedanken voor het fijne gesprek’.”

Dit soort zaken bespreek ik dan met mijn collega’s van de screening, waar ik gelukkig goed mee kan sparren en brainstormen, waardoor ik het gesprek kan evalueren en bijsturen voor de volgende keer. Uiteindelijk is natuurlijk het doel om de gesprekken zo professioneel mogelijk te voeren en om te zorgen dat er voor de klant een goed afgeronde screening ligt.

Welke gesprekken blijven je het meeste bij?

De screening gesprekken waarbij mensen emotioneel worden blijven mij het meest bij. Dit zijn vaak persoonlijke gesprekken. Gesprekken met kandidaten die door het stellen van een enkele vraag, enorme diepgang krijgen en waar veel emotie bij komt kijken. Dat mensen zich op die manier openstellen en mij dat vertrouwen geven is echt een heel fijn gevoel.

“Soms delen kandidaten hele persoonlijke gebeurtenissen met mij, dan wordt het best een emotioneel gesprek. Later denk ik dan ‘wat fijn dat iemand dat met mij heeft willen delen’.”

Ook hilarische gesprekken of gesprekken op vreemde locaties blijven me bij, zo heb ik gesprekken gevoerd in een nieuwbouwwoning die pas opgeleverd was en nog helemaal kaal was, of bij de Ikea, bij een Starbucks langs de snelweg of in een strandtent. Ook heb ik regelmatig een hond of kat op schoot gehad tijdens interviews bij mensen thuis.

De vraag der vragen, waar zie jij jezelf in de toekomst?

Mijn ambitie ligt in het inhoudelijk goed uitvoeren van mijn vak, ook in de toekomst. Ik wil graag bijdragen aan het verder uitbouwen van de screeningstak van ISP qua diensten, medewerkers en natuurlijk klanten. Als meewerkend voorman zit ik nu prima op mijn plek, ik regel graag deze zaken en wil er ook graag zelf voor zorgen dat alles op rolletjes loopt.

“Het is ontzettend leuk om meer verantwoordelijkheid te krijgen en het voortouw te nemen zolang ik maar vanuit de inhoud kan blijven werken, dat is waar ik voor geleerd heb, wat ik leuk vind en waar ik gelukkig van word.”

Het feit dat mijn functie zich de afgelopen jaren heel natuurlijk heeft uitgebreid is voor mij een motivatie om op deze weg door te gaan. Ik zou heel blij zijn als deze lijn zich voortzet, natuurlijk bij ISP.

 

Wilt u informatie over onze diensten op het gebied van screening?

Wij plannen graag een afspraak voor u in met Rivka, om samen te kijken wat ISP kan betekenen voor uw organisatie. Heeft u andere vragen over screening of integriteit? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Contact