Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Screening raadsleden en wethouders onder de maat

Met de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart a.s. in het vooruitzicht doet de Friese Commissaris van de Koning, John Jorritsma een oproep om nieuwe kandidaat wethouders beter te screenen. Hiermee sluit hij aan bij een soortgelijke oproep van de heer Peter Otten, voorzitter van Raadsleden.NU de beroepsvereniging van raadsleden. Een voorbeeld van te laat screenen is de situatie met betrekking tot Erwin Lensink, beter bekend als de man die een waxinelichthouder gooide naar de gouden koets. Doordat partijleden van “De Piratenpartij” er te laat achter kwamen wie dhr. Lensink was, mag hij namens de partij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen.

Zo zijn er meer voorbeelden van wethouders en raadsleden waarvan de integriteit ter discussie bleek te staan en dat tot de nodige politieke problemen heeft geleid.

Een gedegen screening beperkt de integriteitsrisico’s waardoor imagoschade kan worden voorkomen. Daarnaast levert de screening een bijdrage aan het behoudt van stemmen, het vertrouwen van burgers in de gemeente en wordt mogelijke maatschappelijke onrust zodoende voorkomen.