Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Onderzoeksaanvragen naar seksueel overschrijdend gedrag hoger dan ooit

Sinds de schandalen bij The Voice of Holland komen er legio telefoontjes en e-mails binnen van bedrijven en organisaties bij bedrijfsmaatschappelijk dienstverlener BMW Voor Elkaar. “De vraag is verdubbeld. Het is booming business op dit moment”, zegt Hettie Schuring, die met BMW Voor Elkaar onder meer hulp biedt rond ongewenst gedrag op de werkvloer, in een interview met NU.nl. Ook bij International Security Partners staat de telefoon roodgloeiend.

“We deden wel vaker onderzoek naar seksueel overschrijdend gedrag. Maar sinds de uitzending van BOOS en alle meldingen die daarop volgden, zien we een grote toename in het aantal aanvragen”, vertelt Evert Slaman. Van retailorganisaties tot farmaceuten, van meldingen op de reguliere werkvloer tot in de top van een bedrijf en van ongepaste opmerkingen tot verkrachtingszaken, op iedere plek waar mensen samenwerken kan het voorkomen. “We krijgen de meest uiteenlopende meldingen binnen.”

Verdere schade voorkomen

De hulp van ISP wordt ingeschakeld om de aantijgingen te onderzoeken en een objectief onderzoeksrapport op te stellen. “Gedegen onderzoek is van groot belang”, legt Slaman uit. “Juist omdat het een gevoelig en grijs gebied betreft, is het verstandig een onafhankelijk onderzoeksbureau in te schakelen om de kwestie op tafel te krijgen. Voor slachtoffers zodat zij op een veilige, gezonde manier hun werk kunnen hervatten. Maar óók voor iemand met een onterechte beschuldiging. Een goed onderzoek kan verdere schade voorkomen, in beide gevallen.”

De totstandkoming van een onderzoek

Zodra er een melding binnenkomt, wordt deze door ISP geanalyseerd. “We kijken onder meer naar wat er is gemeld, door wie en wanneer.” Daarop volgt een een interview met het degene die de melding heeft gedaan. “In sommige gevallen heeft diegene al een gesprek gehad met de leidinggevende of HR-manager in het bedrijf. Er is dan wel een globale omschrijving, maar in gevallen als deze zijn de details juist zo belangrijk”, vertelt Evert. “En we passen uiteraard ook wederhoor toe: de persoon die beschuldigd wordt, interviewen we ook.” In de volgende fase van het onderzoek worden alle details in kaart gebracht. “Dit is nodig om te bewijzen of iets wel of niet heeft plaatsgevonden. Op basis daarvan maken we een tijdsanalyse of reconstructie. Deze reconstructie proberen we te verifiëren met bijvoorbeeld e-mails, Whatsapp-berichten of getuigen”. Daarbij wordt ook gekeken naar de relationele sfeer: wat zijn de verhoudingen, in welke context moeten we het voorval plaatsen? “Het is zeer zorgvuldig werk.”

Geen aangifte bij politie?

Waarom niet meteen aangifte doen bij de politie? “Bij ons stromen de aanvragen binnen en dat zal bij andere bureaus niet anders zijn. De politie heeft simpelweg niet de capaciteit om al deze meldingen te onderzoeken”, legt Evert uit. “In sommige gevallen adviseren we wel alsnog aangifte te doen. Ons onderzoeksrapport heeft in zo’n geval een ondersteunend effect – het voorwerk is al gedaan. Daarmee wordt ook de kans groter dat de politie de aangifte oppakt.”

Protocollen voor organisaties

Nu de beerput open is, wordt er een ware inhaalslag gemaakt. Bij ISP komen casussen binnen die al een hele tijd spelen. “Ik hoop dat dit een nieuw begin is, dat er vanaf nu sneller misstanden gemeld worden”, zegt Slaman. “En dat organisaties de begeleiding hiervan beter gaan inrichten. Hierover adviseren we bedrijven graag.”