Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

MKB het doelwit van cybercriminelen

Er is een duidelijke trend waar te nemen dat cybercriminele zich steeds meer gaan richten op bedrijven en dan het MKB in het bijzonder. Deze doelgroep is voor de criminele interessant omdat de computernetwerken daar vaak minder goed beveiligd zijn.

DDOS en ransomware

Twee bij de cybercriminelen favoriete gebruikte methodes zijn: DDOS-aanvallen en ransomeware. Bij DDOS-aanvallen wordt het bedrijfsnetwerk overbelast waardoor uw systeem niet meer functioneert en loopt u als gevolg daarvan grote kans op datalekken. Ransomeware zorgt ervoor dat uw bedrijfsnetwerk gekaapt wordt door middel van zogenaamde CryptoLockers waardoor u geen toegang meer heeft tot uw bedrijfsdata. Vervolgens dient u de criminelen een bedrag te betalen om weer toegang te krijgen tot u eigen computernetwerk.

Wat er tegen te doen

Wanneer u te maken krijgt met een van de bovenstaande misdrijven kan dit u erg veel geld kosten. U kunt immers uw werkzaamheden niet meer uitvoeren, u moet kosten maken om de problemen op te lossen en u loopt risico op imagoschade. Kaspersky, een groot software beveiligingsbedrijf, meldt in recentelijk onderzoek dat deze kosten gemiddeld € 35.000 euro zijn bij het MKB en € 500.000 bij grote bedrijven. Het is dan ook verstandig om dit vooraf proberen te voorkomen. Hiervoor hebben wij een aantal zeer simpele tips gebaseerd op veelgemaakte fouten:

  • Zorg ervoor de uw software programma’s (zoals bijvoorbeeld JAVA, Internet Explorer etc.) geregeld geüpdatet worden.
  • Ga bewust om met uw wachtwoorden. Gebruik niet ‘standaard’ wachtwoorden als 123456 en zorg ervoor dat u niet overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt.
  • Wees voorzichtig met het publiceren van metadata.

Naast de bovenstaande tips kunt u ook een audit laten doen op de veiligheid van uw netwerk. Door een goede audit kunt u eventuele problemen in kaart brengen en hier actie op ondernemen. Hierin kunnen wij u ondersteunen, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.