Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Digitaal kinderlokken: Grooming

Grooming

 

Grooming: Het online lokken van kinderen, waarbij minderjarigen onder de 16 jaar door een volwassene worden benaderd en verleid via het internet. Het uiteindelijke doel van deze volwassene is om seksueel contact te leggen met zijn slachtoffers.

 

Grooming is sinds 2010 opgenomen in het wetboek van strafrecht. Helaas blijkt het veroordelen van een groomer, vanwege de criteria waar deze aan moet voldoen, zeer moeizaam. Wat deze criteria zijn en welke discussiepunten er rond deze criteria zijn, leest u in ons uitgebreide artikel over grooming. U leest dit artikel hier.

Vanuit ons Family Security Office adviseren wij onze relaties over gevaren op het internet. Grooming is er hier één van.

Waar zijn groomers actief

Groomers zijn veelal actief op diverse online platformen, zoals spelletjes-websites en social media. Kenmerkend hierbij is dat de groomer zich voordoet als een leeftijdsgenootje, en zo een gesprek aangaat. Hierdoor wint hij het vertrouwen, wat hem de mogelijkheid geeft om veel informatie in te winnen.

Een groomer komt zo te weten wat de interesses en de hobby’s van het kind zijn en kan zo een band opbouwen. De volgende stap in het contact is vervolgens om de seksuele drempels en remmingen van het kind te verlagen.

Online gevaren van grooming

Kinderen zijn tegenwoordig al op jonge leeftijd actief op de verschillende social media platformen zoals Snapchat, Tik Tok, en Instagram. Dit maakt dat zij zeer kwetsbaar zijn voor slachtofferschap van grooming.

Kinderen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren van sociale media en delen op sociale media veel informatie. Denk bijvoorbeeld aan het vermelden van sportclubs, waar ze op school zitten, in welke klas, hobby’s en hun woonplaats, maar ook foto’s en filmpjes met gevoelige inhoud.

Dit vormt de ideale basis voor een groomer om het gesprek op gang te brengen, en het vertrouwen van een kind te winnen.

Voorkomen dat je kind slachtoffer wordt van grooming

Het voorkomen van slachtofferschap onder kinderen is extra belangrijk, alleen al om het feit dat een seksuele conversatie met een groomer al zeer traumatisch kan zijn voor het kind. Er zijn een aantal manieren om het kind te behoeden voor online kinderlokken:

 • Maak het kind bewust van wat hij of zij deelt op social media, scherm profielen zoveel mogelijk af en monitor welke informatie er over het kind te vinden is online. Kinderen schermen bijvoorbeeld vaak wel hun profiel af, maar plaatsen gevoelige informatie in hun biografie, welke wel voor iedereen zichtbaar is. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Een Snapchat gebruikersnaam. Hierdoor kan ieder willekeurig persoon hen toevoegen op dit platform.
  • De sportvereniging waaraan zij deelnemen, veelal inclusief het team waar zij in zitten.
  • De school en klas waar zij onderwijs volgen.
 • Maak het kind bewust van het feit dat niet iedereen op het internet is wie hij of zij beweerd te zijn. Er zijn een aantal kenmerken welke er mogelijk op duiden dat een groomer een vals profiel gebruikt:
  • Google de persoon. Lijkt de persoon in kwestie geen duidelijke internetactiviteit te hebben zoals andere social media accounts, dan kan het zijn dat het profiel niet echt is.
  • Gebruik Google Images om te zien waar de foto’s van het profiel vandaan komen. Als de foto’s onder een andere naam opduiken, betekent dit vaak dat het profiel nep is.
  • Kijk in de vriendenlijst van het profiel. Vaak hebben nep profielen weinig vrienden in hun vriendenlijst of juist uitzonderlijk veel. Ook profielen zonder foto’s met vrienden of waarin vrienden niet worden genoemd bij de foto, duiden vaak op een nepprofiel.
  • Start een videochat. Een groomer met een nepprofiel, zal zichzelf niet willen tonen en smoesjes gebruiken om hieronder uit te komen, door bijvoorbeeld te stellen dat zijn of haar webcam stuk is.
 • Zorg dat het kind op de hoogte is van de risico’s van het delen van foto’s of video’s en laat ze weten dat het internet oneindig is. Foto’s en video’s welke op het internet verschijnen, verdwijnen namelijk nooit meer in zijn geheel.
 • Stel de privacy-instellingen van het kind zo in dat onbekenden geen berichten kunnen sturen. Bij Tik Tok staan de privacy-instellingen bijvoorbeeld standaard op openbaar en ook op Facebook kan ingesteld worden dat niet iedereen berichten of vriendschapsverzoeken kan sturen.
 • Maak online kinderlokken bespreekbaar met het kind en zorg voor een vertrouwelijke omgeving. Hierdoor kan het kind signalen opvangen en begrijpt het de gevaren van online kinderlokken. Bovendien zorgt het ervoor dat, mocht het kind toch in aanraking komen met een online kinderlokker, dat het kind zich veilig genoeg voelt om dit te melden.

Slachtoffer van Grooming

Vermoedt u dat kinderen slachtoffer dreigen te worden van grooming? Dan kunt u dat melden bij Meldpunt Kinderporno of de politie. Slachtoffers van grooming, kunnen aangifte doen bij de politie.

Het volledige artikel over grooming vindt u hier. Hierin leest u over de discussiepunten rondom de veroordeling van een groomer, en diverse links met meer informatie over dit onderwerp.