Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Black Friday: cashen of crashen?

‘Tot 70% korting op het hele assortiment!’ Hoewel Black Friday officieel nog moet beginnen, vliegen de aanbiedingen ons nu al om de oren. Voor de echte koopjesjagers is dit het moment om toe te slaan. Het aantal transacties is op deze ‘zwarte vrijdag’ hoger dan ieder ander moment in het jaar. Maar consumenten en retailers zijn niet de enige die profiteren van de kortingsgekte. Oók voor cybercriminelen is dit de ultieme kans om toe te slaan. Met alle gevolgen van dien. Gooit u de prijzen ook omlaag? Check dan eerst de volgende security tips voor Black Friday. 

Cyber Monday of Cybercrime Monday?

Het fenomeen Black Friday, dat overgewaaid is uit de Verenigde Staten, heeft de afgelopen jaren ook in Nederland aan populariteit gewonnen. Zag het voorheen vooral ‘zwart’ in de winkels, nu ligt de focus vooral op online shopping. Het hele weekend, van Black Friday tot en met Cyber Monday, worden uiteenlopende producten voor de hoogste kortingen aangeboden. Om aan de enorme vraag te kunnen voldoen, maken retailers het zo makkelijk mogelijk om transacties te verwerken. Voor zichzelf en voor consumenten. Maar ook voor cybercriminelen. Systemen of applicaties zijn hierdoor extra kwetsbaar

De risico’s van verkoopdrift 

Juist tijdens Black Friday is het van groot belang uw security aan te scherpen in plaats van te verslappen. Veel kleine en middelgrote organisaties denken ten onrechte dat ze niet het slachtoffer zullen worden van cybercriminaliteit. Ze zijn niet goed voorbereid en hebben geen beveiligingsprotocollen. Dit gebrek aan waakzaamheid is in tijden van topdrukte ideaal voor cybercriminelen. Zij profiteren juist van de verkoopdrift van retailers tijdens Black Friday. De grootste risico’s voor winkeliers zijn phishing aanvallen, onbeschermde financiële transacties en ransomware aanvallen. Om reputatieschade en financieel verlies te voorkomen, zetten wij de belangrijkste Black Friday cyber security tips voor u op een rijtje:

1. Bereid uw medewerkers voor op cybercriminaliteit 

Het lijkt misschien een inkoppertje, maar het begint allemaal met bewustzijn. In het overgrote deel van de aanvallen, is er sprake van een menselijke fout of betrokkenheid. Dit kan voorkomen worden door medewerkers bewust te maken van de mogelijke gevaren. Juist tijdens Black Friday kunt u een golf van cybercriminaliteit verwachten. Tijdens een cyber awareness training brengen we het veiligheidsbewustzijn van uw medewerkers naar een hoger niveau. Daarmee vergroot u ook de digitale veiligheid van uw organisatie. 

2. Bescherm uw organisatie tegen een phishing aanval

In het geval van een phishing aanval ontvangen uw consumenten een e-mail van een criminele afzender met als doel gegevens los te krijgen. In een zee van e-mails met de beste deals, valt zo’n phishing aanval nauwelijks op. Immers, al deze e-mails bevatten een link naar een topaanbieding. Als uw consument op de ene klikt, waarom dan ook niet op die andere? Met onze phishingsimulatie, een door ons gecreëerde phishingmail, maken we inzichtelijk hoe kwetsbaar uw bedrijf is. 

3. Houd uw website up and running 

Als Black Friday een van de belangrijkste en meest winstgevende momenten van het jaar is, is het van groot belang uw webwinkel toegankelijk te houden. Ook hackers weten hoe belangrijk dit weekend is. Om hun eigen slaatje te slaan uit de drukte, zullen zij proberen uw bedrijfstoepassingen over te nemen en naar hun eigen hand te zetten. Dit doen ze bijvoorbeeld door uw klantendatabase te stelen, de betalingen weg te sluizen of met een zogenoemde DDoS-aanval (Distributed Denial of Service). Wanneer uw website te maken krijgt met een DDoS-aanval kan het het internetverkeer niet meer aan. Hierdoor wordt uw website niet alleen trager, maar uw volledige online infrastructuur wordt onbruikbaar. Kortom: het wordt onmogelijk om producten te bestellen. Door deze aanvallen tijdig op te sporen, voorkomt u dat uw website en webshop plat komen te liggen. Bij onze penetratietest probeert een ethical hacker erachter te komen of een hacker uw organisatie zou kunnen binnendringen om de kwetsbare punten van uw organisatie in beeld te brengen. 

Bent u klaar voor Black Friday? ISP begeleidt, ondersteunt en adviseert u graag. Neem voor meer informatie contact met ons op en vraag de dienstenkaart Cybersecurity aan.