Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Witte boorden criminaliteit

Binnen een grote financiële instelling was een directeur inkoop verantwoordelijk voor het wagenparkbeheer. N.a.v. een interne controle was opgevallen dat gebruikte auto’s (eigendom van de onderneming) structureel door één en hetzelfde bedrijf werden opgekocht.

Tijdens deze interne controle gingen de alarmbellen af, omdat deze auto’s ver onder de boekwaarde werden verkocht. Tevens kwam aan het licht dat het bedrijf dat de auto’s opkocht een nogal dubieus bedrijf leek te zijn.

Tijdens ons onderzoek werd uitgebreid onderzoek gedaan naar het bedoelde bedrijf en werd er onderzoek gedaan naar de verkochte auto’s over de afgelopen jaren. Tevens werd een vergelijkingsonderzoek gedaan, waarbij de prijzen werden vergeleken met de normaal geldende prijzen (bij de ANWB en diverse garagebedrijven).

Hierbij kwam naar voren dat uiteindelijk gesteld kon worden dat de meeste auto’s verder onder de dagwaarde werden verkocht en dat deze verkopen ook niet conform de opgestelde protocollen werden uitgevoerd. Ook kon worden vastgesteld dat er een relatie was tussen de directeur inkoop en het genoemde bedrijf en dat de directeur dit bedrijf persoonlijk had “binnengehaald”.

Uiteindelijk werd vastgesteld dat de afdeling inkoop er financieel behoorlijk beter van was geworden en dat het aannemelijk was dat de directeur inkoop in ruil daarvoor ook voordeel gehad heeft. De directeur inkoop die tijdens het onderzoek op non-actief was gesteld werd daarna ontslagen.