Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Pseudokoop na bedrijfsinbraak

We werden gevraagd om onderzoek te doen naar een bedrijfsinbraak. Hierbij werden veel specifieke goederen buitgemaakt, met een waarde van ruim € 25.000,-. Tijdens de inbraak werden door de daders bivakmutsen gedragen, waardoor zij op de camerabeelden niet herkend konden worden. Er was echter één moment, waarbij een beveiligingscode ingetoetst moest worden, waarbij een van de daders zijn bivakmuts omhoog gestroopt had. Op basis hiervan werd tevens interne betrokkenheid verondersteld. Op de achtergrond waren ook mededaders ditmaal herkenbaar in beeld. Het toetsenpaneel was uitgerust met een minuscule camera. Van dit specifieke beeld werd een printscreen gemaakt en uitgedraaid.

Omdat verder technisch onderzoek niets opleverde, hebben we besloten via marktplaats naar de goederen te zoeken en een pseudokoop uit te voeren. Op Marktplaats troffen we inderdaad de goederen aan, die gelijk leken aan de vermiste goederen, waarna we een afspraak hebben gemaakt met de aanbieder.

Toen we aanbelden op het afgesproken adres, zagen we een persoon de gang inlopen welke voldeed aan het signalement van een van de daders die op de camerabeelden herkend waren. Nadat deze persoon opengedaan had, hebben wij ons kenbaar gemaakt als particulier onderzoekers. Wij gaven aan dat wij hem vragen wilden stellen over de herkomst van de aangeboden goederen. Pas nadat hij zich gelegitimeerd had, hebben wij hem geconfronteerd met de belastende foto.

Omdat wij over de identiteit van een van de betrokkenen beschikten, hebben wij vervolgens ogenblikkelijk de sociale netwerksites onderzocht op deze persoon. Via zijn ‘vriendenlijst’ op zijn Facebook-pagina kwamen wij enkele contacten tegen die we herkenden als mededaders.

Vervolgens heeft er een confronterend interview plaatsgevonden met een volledige bekentenis als gevolg. Daarnaast is binnen een week een terugbetalingsregeling met de daders overeengekomen en is onze opdrachtgever volledig schadeloos. Ook de onderzoekskosten werden volledig vergoed door de daders.