Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Declaratiefraude op directieniveau

Onlangs hebben wij een fraude onderzoek uitgevoerd, nadat er vermoedens waren ontstaan dat een directielid fraudeerde met declaraties. Deze vermoedens waren ontstaan nadat een lunch met collega’s door het directielid werd gedeclareerd, daags nadat hij intern had gezegd dat het een traktatie van een collega betrof. De interne procedures schreven onder andere voor dat lunches met collega’s niet gedeclareerd mochten worden.
Door onze opdrachtgever werd het geven van een valse voorstelling van zaken door een mede-directielid hoog opgenomen, omdat vertrouwen een belangrijke basis voor de onderlinge samenwerking is en er van iemand uit zijn functie het goede voorbeeld verwacht mag worden.

Naar aanleiding hiervan werd er onderzoek ingesteld naar het declaratiegedrag van het betreffende directielid. Uit het onderzoek bleek dat er over een langere periode verschillende declaraties ingediend waren die niet ingediend hadden mogen worden. Daarnaast diende de betrokken directeur dezelfde declaraties meerdere keren in.
Bovendien bleek uit onderzoek dat het directielid, die tevens declaraties van zijn teamleden beoordeelde, declaraties goedkeurde die nooit goedgekeurd hadden mogen worden en teamleden aanzette om declaraties in te dienen die niet aan de interne declaratieregels voldeden.

Nadat de onderzoeksbevindingen met het betreffende directielid waren besproken, besloot onze opdrachtgever om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Helaas blijkt vaak dat blind vertrouwen in elkaar een juiste basis voor samenwerking is, maar dat dit nooit zonder controle kan. Herkent u een dergelijke situatie of heeft u vragen over vermoedens van fraude, neem dan vrijblijvend contact met ons op.