Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Casus: ouderenmishandeling in de zorg

Henk woont al drie jaar in een verzorgingstehuis, hij was altijd een vrolijke man, altijd in voor een grapje, het personeel is dol op hem.

De afgelopen maanden wordt Henk steeds somberder. Hij lacht steeds minder, zit vaak in een hoekje van de eetzaal, alleen, en heeft eigenlijk nooit meer zin in een praatje. Als één van de verzorgenden hem aanspreekt dan schrikt hij, zijn antwoorden zijn altijd gesloten en een gesprek kapt hij het liefste zo snel mogelijk af.

De dochter van Henk heeft deze verandering ook opgemerkt en hier al meerdere keren haar zorgen over geuit.

Tijdens de vakantie van zijn vaste verzorgende, Anja, wordt Henk ’s morgens bij het opstarten geholpen door Carolien. Carolien merkt een aantal donkere plekken op bij Henk, op zijn bovenarmen en op zijn bovenbenen. Als ze Henk vraagt naar het ontstaan van deze plekken geeft Henk aan dat dat per ongeluk gebeurt is bij Anja, hij schoot niet op dus heeft Anja hem even geholpen en toen heeft hij zich bezeerd.

Carolien reageert meelevend met Henk, verteld hem dat hij absoluut niet hoeft te haasten, ze hebben alle tijd van de wereld. Ze is lief voor hem, heeft enorm veel geduld en tovert zomaar een glimlach op het gezicht van Henk. Heel langzaam ontdooit Henk, hij vertelt Carolien dat het prettig is om rustig aan te kunnen doen, normaal met Anja moet het altijd snel, en als hij dan te traag is wordt Anja boos.

Midden in het gesprek met Carolien begint Henk te huilen, hij is geschrokken van zijn verklaring en vraagt Carolien om het gesprek te vergeten, Henk is bang dat Anja nu nog bozer op hem wordt.

Een kwetsbare groep in onze samenleving zijn oudere mensen die verzorging nodig hebben thuis of in een verzorgingstehuis. Mishandeling in de ouderenzorg komt helaas voor.

Indicatoren bij ouderenmishandeling
Bovenstaande casus laat enkele indicatoren zien waardoor deze mishandeling wellicht al eerder aan het licht had kunnen komen. Het somber worden en de plotselinge terughoudendheid van Henk en de melding van de dochter van Henk hadden als indicatoren gezien kunnen worden door het afdelingshoofd.

Naar aanleiding van de melding van Carolien en de bovengenoemde indicatoren is ISP een onderzoek gestart.

Onderzoek naar mishandeling
U zult begrijpen dat bij een onderzoek naar welke vorm van mishandeling dan ook nooit te snel een conclusie getrokken mag worden. In bovenstaande casus lijkt het alsof er een duidelijke schuldige aan te wijzen is, namelijk de verpleegkundige Anja. Toch zal een grondig onderzoek moeten aantonen of Anja ook daadwerkelijk deze verwondingen heeft aangebracht bij Henk.

Een nauwkeurige tijdlijnanalyse  en interviews met de betrokkenen geven ons bij het doen van een dergelijk onderzoek een duidelijk beeld van de casus. In sommige gevallen maken we ook gebruik van verborgen camera’s, uiteraard altijd in overleg met de betrokkenen en volgens de daarin geldende wet- en regelgeving.

Afronding van het onderzoek
In bovenstaande casus kwam na onderzoek Anja als verdachte naar voren. In een confronterend interview verklaarde zij dat ze door privé problemen haar eigen gedrag niet altijd in de hand had waarvan haar cliënten slachtoffer werden. Anja is ontslagen en draaide op voor de kosten van het onderzoek.

Advies en ondersteuning bij mishandeling
Wilt u advies over het doen van onderzoeken op het gebied van ouderenmishandeling, neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag over de te nemen stappen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0320 284 141. U kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.

Heeft u een vermoeden van ouderenmishandeling, bezoek dan de website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl voor meer informatie