Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Afpersing gebeurt steeds vaker bij ondernemers

Zeker 10 procent van de ondernemers geeft aan wel eens slachtoffer te zijn geweest van afpersing. Omgerekend zijn dat vele duizenden ondernemers. Niet alle slachtoffers melden een incident. Het aantal meldingen van afpersing dat bekend is bij de politie en justitie is minder dan honderd per jaar.
(Bron: vno-ncw.nl / mkb.nl)

Directeur van International Security Partners, Hans Slaman, vertelde in een interview aan RTL over dit fenomeen. Dit naar aanleiding van de nieuwsberichtgeving over de bombrieven die verspreid in het land werden aangetroffen.

Hans: “Wij komen allerlei soorten bedrijven tegen die slachtoffer worden van afpersing, een recent voorbeeld is een ondernemer die een handgranaat vindt op het bedrijventerrein, maar ook thuis bij de voordeur. Ook hebben wij afgelopen jaar een ondernemer ondersteund waarbij de auto doorzeeft was met kogels.”

De uitzending van RTL met het interview kunt u hier terug kijken

Betalen bij afpersing is absoluut niet verstandig

Alhoewel betaling wordt afgeraden zwichten er toch veel slachtoffers. Ondernemers voelen zich bedreigd en raken in paniek. Zij zijn bang dat de veiligheid van hun familie in gevaar komt waardoor ze toch betalen.

Hans: “Betalen is absoluut niet verstandig, de praktijk is echter dat ondernemers in veel gevallen toch wel op de eis ingaan. Ons advies is altijd om niet mee te werken met de afpersers en om alle acties aan de politie over te laten.”

Onderneem actie

Bent u slachtoffer geworden onderneem dan actie. Voor hulp kunt u terecht bij de Vertrouwenslijn Afpersing. De vertrouwenspersonen bij de vertrouwenslijn zijn aan strikte geheimhouding gebonden en zullen uw melding vertrouwelijk behandelen.

Heeft u ondersteuning nodig of recentelijk een vervelende situatie meegemaakt neemt u dan contact met ons op, onze consultants staan u graag bij met professioneel advies en de juiste nazorg.

International Security Partners ondersteunt al jaren vermogende particulieren op het gebied van persoonlijke veiligheid. Ook ondersteunen wij bedrijven bij crisismanagement, hierbij adviseren en trainen wij deze ondernemingen om vooraf de risico’s te bepalen en zo schade door afpersing of bedreiging te voorkomen.