Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Sander Boorsma: “Ik los graag de hoofdpijndossiers op”

Sander Boorsma, onderzoeker bij International Security Partners, is deze maand vijf jaar in dienst. Hij leeft op van actie, maar bijt zich ook graag vast in een hardnekkig vraagstuk of intensief onderzoek. Een mooi moment om even terug te blikken op de afgelopen jaren, maar de blik is ook vooruit gericht: stilzitten staat nog lang niet op zijn planning.

Op zoek naar meer actie

Al op zijn negentiende stond Sander als winkelsurveillant in een grote winkelketen. Die interesse voor beveiliging zat er vroeg in, en is nooit weggegaan. Jaren later volgden verschillende managementfuncties op het gebied van beveiliging in de retail, waar administratief werk de boventoon begon te voeren. Hij miste de actie. Sander: “Ik ben toch wat meer van dingen doen. Zo’n baan is misschien leuk als je bijna tegen je pensioen zit, maar dat zit ik nog niet.” Via via kwam hij bij ISP terecht, en na een bakje koffie met Hans volgde al gauw een telefoontje: “Ze zochten een onderzoeker die expertise had op het gebied van retail,” vertelt Sander. En dus maakte hij de stap naar meer actie. 

Graven naar informatie

Bij ISP hoeft er niet stilgezeten te worden, althans, niet alleen maar. Sander: “Ik ben in de eerste plaats particulier onderzoeker. Dus ik voer integriteitsonderzoeken uit binnen bedrijven, maar installeer in de kleine uurtjes ook verborgen camera’s.” Van graven naar informatie krijgt hij energie: “Het is met name de mix die dit werk zo leuk maakt. Geen dag is hetzelfde.” Daarnaast worden hij en zijn collega’s vaak even uitgeleend aan een andere afdeling. Zo kom je met nog meer verschillende zaken en werkzaamheden in aanraking: grensoverschrijdend gedrag, fraude, integriteitsinterviews, maar ook statische en dynamische observaties zijn zo allemaal onderdeel van Sanders’ werkzaamheden. 

Nooit direct oordelen

Niet elke zaak heeft de uitkomst die je van tevoren in je hoofd had. In een gesprek met een verdachte kan een motivatie naar voren komen die je – “Je bent ook mens”, zegt Sander – best wel kunt begrijpen. “Je ziet iemand een overtreding of een misdrijf begaan en dat is heel zwart-wit, maar ik ben wel altijd voorzichtig met het hebben van een oordeel. Je weet het verhaal erachter niet. En daar kom je achter in een confronterend interview. Dan kom je weleens voor verrassingen te staan,” vertelt Sander. Daarvan heeft hij geleerd: “Ondanks een zero tolerance beleid, nooit direct oordelen.” 

“Het hoofdpijndossier sluiten, daar word ik blij van”

Op de vraag waar Sander zijn dag het liefste mee afsluit, luidt het antwoord: het sluiten van een hoofdpijndossier. Sander: “Als je na een intensief onderzoek een verdachte in beeld hebt, waarmee je vervolgens een confronterend interview hebt, én de verdachte bekent ook nog eens… Dan is het een ronde zaak, waardoor je het voor de klant hebt opgelost. Dat je het verschil hebt kunnen maken voor de klant en het hoofdpijndossier kunt sluiten – dat geeft mij een goed gevoel.” 

Nog een certificaat in de pocket

Aan ruimte voor ontwikkeling is geen gebrek, zowel binnen ISP als qua intrinsieke motivatie. Sander: “Ik heb mezelf altijd ontwikkeld binnen het vakgebied beveiliging, daarin was ik altijd al geïnteresseerd. Ik ben nu bezig met mijn CPP (Certified Protection Professional). Dat is een Amerikaanse opleiding. Mijn CPO (Certified Protection Officer) heb ik al behaald. Dus ik probeer dat naar CPP te tillen. Daarnaast is er de ruimte om mezelf te ontwikkelen in de persoonsbeveiliging. Wie weet is dat wel mijn toekomst!”