Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Ondermijning is een verzamelnaam, er zijn veel verschillende verschijningsvormen die overal ter wereld voorkomen. De vormen van ondermijning die hieronder toegelicht worden, zijn daarom ook vormen van ondermijning die we voornamelijk in Nederland zien. Naast de onderstaande beschreven vormen sluiten we niet uit dat binnen Nederland meer vormen van ondermijning voorkomen. Heeft u te maken gehad met een andere vorm van ondermijning en heeft u advies of ondersteuning nodig, of wilt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van ondermijning, neemt u dan contact met ons op.

Drugssmokkel via havens en luchthavens

Bij drugssmokkel via de havens en luchthavens wordt gebruik gemaakt van de Nederlandse infrastructuur. Medewerkers in de, voor criminelen, vitale functies worden afgekocht of in sommige gevallen bedreigd om de drugssmokkel te realiseren.

Dienstverlening binnen het bedrijfsleven, aan de drugsindustrie

Diensten van de bovenwereld kunnen, zonder zich hier bewust van te zijn, bijdragen aan de praktijken van criminelen. Hierbij valt te denken aan de verhuur van bedrijfspanden, het faciliteren van financiële transacties of het leveren van grondstoffen.

Georganiseerde hennepteelt

Productie en handel in cannabis is een zeer grote bedrijfstak binnen het ondermijningsbeeld. Veel growshops, coffeeshops en personen die diensten en producten leveren binnen de hennepteelt zijn al op diverse plekken in kaart gebracht door het LIEC en de RIEC’s

Drugsproductie en intimidatie in de agrarische sector

Verhuur, al dan niet gedwongen, van leegstaande stallen en schuren voor bijvoorbeeld de productie van XTC of voor hennepteelt

Uitbuiting

Uitbuiting, soms in combinatie met mensenhandel en mensensmokkel, is een verschijningsvorm die je bijvoorbeeld tegenkomt in de prostitutie. Slachtoffers worden geworven, vervoerd en gehuisvest onder dwang, met als doel om ze uit te buiten op het gebied van onder andere prostitutie, drugssmokkel, arbeidsuitbuiting of criminele uitbuiting.

Criminele motorbendes

Criminele motorbendes worden ook wel OMG’s genoemd, dit staat voor Outlaw Motorcycle Gang. Deze motorbendes kenmerken zich door het handhaven van eigen regels, het niet accepteren van grenzen of bijvoorbeeld geweld en verstoring van de openbare orde. Het doel van deze motorbendes is om criminele en ondermijnende activiteiten af te schermen van de buitenwereld door zich te verweven met horeca, de harde kern van voetbalsupporters en overheidsdiensten.

Misbruik & fraude binnen vastgoed

Voorbeelden van misbruik en fraude binnen vastgoed zijn illegale verhuur en onderverhuur, huurders die uitgebuit of bedreigd worden of panden die gebruikt worden voor hennepteelt of prostitutie. Aan- en verkoop van vastgoed is een vorm van ondermijning die gebruikt wordt om geld wit te wassen.

Witwassen

Bij witwassen worden opbrengsten uit de onderwereld geïnvesteerd in de bovenwereld. Denk hierbij aan opbrengsten uit drugsverkoop of prostitutie of ondernemers die in de financiële problemen zijn geraakt ten gevolge van COVID19 en hiervoor een financiering bij een criminele bende afsluiten. Naast het witwassen van geld kunnen ook goederen witgewassen worden. Witgewassen geld zorgt ervoor dat criminelen invloed krijgen op personen, ondernemingen en legale sectoren en is hierdoor een ernstige bedreiging voor de economie.

Direct ondersteuning nodig?

Bent u slachtoffer geworden van één van deze vormen van ondermijning, en heeft u hulp en ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op. Onze consultants staan in geval van een dreigende situatie 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar. Bel voor meer informatie met ons kantoor op nummer 0320 284141 of neem contact met ons op via het contactformulier.

Wilt u meer informatie over het thema ondermijning, bezoek dan onze thema pagina.