Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Achteraan aansluiten in de rij van schuldeisers? Niet altijd!

Onlangs werd ISP benaderd voor een onderzoek naar een op het eerste oog niet zo uitzonderlijke fraudezaak: ex-werknemers hadden geld en goederen weggenomen. Tot een van hen onder bewind bleek te staan. Evert Slaman, Manager afdeling Fraude & Integriteit, vertelt waarom dit een leerzame zaak is voor ondernemers: “De eerste – en logische – gedachte is: ‘Dat betekent achteraan aansluiten in de rij van schuldeisers’. Maar dat bleek niet het geval te zijn.”

Waarom een onafhankelijk onderzoek?

De ondernemer wist dat er geld en goederen waren weggenomen, maar pas toen ISP het onderzoek startte kwam de omvang van de fraude naar voren: de schade bleek een stuk groter dan verwacht. Het belang van de organisatie lag dan ook primair bij het verkrijgen van een schadevergoeding. Omdat de politie vanwege een gebrek aan capaciteit vaak geen prioriteit kan geven aan dit type zaken gaat er bij aangifte niet alleen tijd maar ook bewijsmateriaal verloren. De ondernemer koos daarom voor een onafhankelijk fraudeonderzoek, in dit geval uitgevoerd door ISP. Er kon direct worden gestart, de rust binnen het bedrijf bleef behouden en de ondernemer behield de controle over het onderzoek. 

Fraude aanpakken: van brief tot gesprek

Evert vertelt hoe het onderzoek in zijn werk ging: “We hebben de verdachten een brief gestuurd waarin we lieten weten dat we dit onderzoek aan het uitvoeren waren, dat zij betrokken bleken te zijn, en dat we in gesprek wilden. Indien ze daar niet toe bereid waren zou aangifte volgen.” De ondernemer wist precies wat er in de brief stond en welke mogelijke scenario’s daaruit voort konden komen. Evert: “Een verdachte kan boos op komen dagen, de ondernemer lastigvallen, gaan bellen. Daarom moet je zorgen dat je alle scenario’s van tevoren met elkaar bespreekt.” Beide verdachten waren echter bereid in gesprek te gaan met ISP en de ondernemer. In het gesprek bekenden ze beide fraude te hebben gepleegd, maar kwam ook naar voren dat een van de verdachten onder bewind stond.

Ondanks bewind een betalingsregeling mogelijk

Evert: “De ondernemer was bang achteraan te moeten sluiten in de rij van schuldeisers.” De verdachte was namelijk wel bereid een afbetalingsregeling te treffen, maar mocht deze afspraken vanwege het bewind niet zelf maken. ISP schakelde direct door en belde samen met de verdachte naar de bewindvoerder. Toen bleek er financieel toch ruimte te zijn voor een passende regeling. Er werd ter plekke direct een betalingsregeling afgesproken. Zo’n gesprek valt officieel niet onder het onderzoekswerk dat ISP normaal gesproken uitvoert. “Wij gaan wel dat stapje verder door mee te denken met de ondernemer. Waar kunnen we met elkaar de oplossing vinden?”, vertelt Evert. Die persoonlijke aandacht is bij ISP belangrijk. 

Wat te doen bij vermoedens van fraude?

Zelfs in uitzonderlijke gevallen kan het dus lonen om een fraudeonderzoek uit te laten voeren. Ook wanneer er slechts vermoedens zijn van fraude. Een onafhankelijk, objectief en discreet onderzoek voorkomt valse beschuldigingen en laat de controle over het onderzoek bij de ondernemer. De uitkomsten van zo’n onderzoek bieden vervolgens de juridische gronden om eventuele vervolgstappen te ondernemen. Heeft u vermoedens van fraude binnen uw onderneming? De onderzoeksexperts van ISP vertellen u graag meer over het verloop van een fraudeonderzoek. Neem daarvoor geheel vrijblijvend contact met ons op, of bel naar +31 32 02 84 14 1