Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Rick Heijnen: “Hier krijg ik de ruimte me echt ergens in vast te bijten”

Of het nou gaat om een hardnekkige ransomware-aanval, diefstal op de werkvloer, een nieuwe collega met een dubieuze achtergrond, seksuele intimidatie of om grootschalige reputatieschade: onze specialisten zijn er voor u. Elk met hun eigen kennis, ervaring en expertise. Samen vormen ze de drijvende kracht achter International Security Partners. Maar wie zijn onze consultants precies en wie houdt zich waar mee bezig? Maak kennis met onze onderzoeker Rick Heijnen.

Een schot in de roos

Er zijn mensen die al van jongs af aan weten wat ze willen worden, “maar daar was ik niet een van”, lacht Rick Heijnen. “Een duidelijk plan voor de toekomst had ik niet.” Dus besloot hij op zoek te gaan naar een brede opleiding, een studie waar hij nog alle kanten mee op kon. Het werd Rechten aan de Universiteit Utrecht. Een schot in de roos, zou je nu terugkijkend, zeggen. Want daar maakte Heijnen kennis met strafrecht. “In strafrecht schuilde iets spannends – verhalen waarmee je aan kunt komen op een verjaardag. Het fascineerde me.” De master Strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam leek een logische vervolgstap.

“Voor mij is iedere dag een verrassing”

Al tijdens zijn studie werkte Heijnen parttime als onderzoeker bij een bedrijf dat zich bezighoudt met leefbaarheids- en veiligheidsproblematiek. De opleiding tot particulier onderzoeker sloot daar naadloos op aan. Haast om na het behalen van zijn diploma de vacaturesites af te struinen, had Heijnen niet. “En dat hoefde ook niet”, lacht Heijnen. “Want toen kreeg ik een LinkedIn-bericht van International Security Partners.”

Bij ISP kreeg Heijnen de kans om fulltime als onderzoeker aan de slag te gaan. “Een functie die past bij mijn achtergrond, maar ook bij mijn natuur: rechtvaardigheid, dat is wat me drijft.” Binnen het team van onderzoekers richt Heijnen zich voornamelijk op de complexere onderzoeken. “Ik houd er echt van me ergens in vast te bijten; tot de bodem uit te zoeken wat er aan de hand is.” Betekent dat dan dat de onderzoeker de helft van de tijd gekluisterd aan het computerscherm zit? “Welnee”, lacht Heijnen. “De term ‘onderzoek’ klinkt misschien een beetje saai, maar dat is mijn werk helemaal niet. Sterker nog, voor mij is iedere dag weer een verrassing. Ik kan ‘s ochtends een intakegesprek hebben met een nieuwe klant, tussen de middag een verdachte observeren vanuit de auto en ‘s middags een confrontatie hebben met een medewerker die fraude heeft gepleegd.” En zit Heijnen de ene dag bij een groenteboer aan de keukentafel, de andere dag tegenover de CEO van een grote autodealer. “Juist die variatie maakt mijn baan zo interessant.”

De waarheid aan het licht

Maar mijn werk is soms ook best intens. “Als je ontdekt dat een zorgmedewerker een cliënt met een geestelijke beperking mishandelt, dan gaat dat je niet in de koude kleren zitten”, knikt Heijnen. “Het kan ook zo zijn dat een fraudeur zelf diep in de problemen zit. Geen stabiele thuisbasis, alcohol, drugs, verkeerde vrienden – een dader is in zo’n geval ook zelf slachtoffer. Dat zijn ingewikkelde situaties.” Volgens Heijnen is het doel ook niet om een opdrachtgever gelijk te geven, het doel is om de waarheid aan het licht te brengen. “Ook al is dat niet in het voordeel van degene die onze hulp heeft ingeschakeld.”

Hoewel onze veiligheid de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen, voelen mensen zich steeds onveiliger En dat betekent werk aan de winkel voor ISP. “We zien ook dat het drukker wordt, met een duidelijke switch naar online problemen. Denk aan online stalking en online fraude”, legt Heijnen uit. “Daar zullen we ons de komende jaren steeds meer op focussen.” En ook het team zal meegroeien met de vraag. “Ik ben zelf begonnen als junior die inmiddels eigen onderzoeken doet. Wat zou het mooi zijn om na verloop van tijd andere junior onderzoekers op te leiden, zoals mijn collega’s bij ISP ook bij mij hebben gedaan. Dan is het cirkeltje weer rond.”