Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Ondernemen is ergens vertrouwen in hebben en ervoor gaan!

In het kader van de dag van de ondernemer publiceren wij het artikel ‘International Security Partners als Familie bedrijf’. Hiervoor hebben Hans en Evert Slaman het achterste van hun tong laten zien. Onderstaand leest u het interview met Evert Slaman, zoon van Hans Slaman en toekomstig Directeur van International Security Partners.

Over Evert
Evert is 29 jaar en werkt sinds 2014 bij ISP. Evert is getrouwd met Samantha en heeft een zoon (0) en een dochter (2).

Ik doe graag alles voor de volle 100%, ik ben een harde werker, maar probeer wanneer ik vrij ben ook echt vrij te zijn.

Ik zag dat vroeger bij mijn ouders thuis, mijn vader was bijna altijd bezig met de zaak. Ik ben niks tekort gekomen hoor, en ik heb een hele fijne jeugd gehad maar als ik mijn vader vroeger zo bezig zag met de zaak dan dacht ik soms wel ‘Dit ga ik anders doen’. In de praktijk merk ik dat dat niet altijd lukt en snap ik mijn vader van vroeger steeds beter. Eerst als werknemer in het bedrijf van mijn vader en nu als mede eigenaar, wil je toch altijd net dat stapje extra zetten. Als ik bij mijn gezin ben wil daar mijn volle aandacht bij hebben. Dit lukt niet altijd, soms komt het voor dat er ideeën door mijn hoofd gaan of dat er nog even iets geregeld moet worden. Maar over het algemeen is de balans goed.

Het familiebedrijf
Toen ik nog klein was wilde ik mijn vader al opvolgen. Dit was meer een jongensdroom want ik wist op die leeftijd natuurlijk nog helemaal niet wat dat precies inhield. Thuis werd er wel gesproken over het werk en kreeg je als kind natuurlijk weleens wat mee. Alleen als kind begrijp je nog niet helemaal hoe alles in elkaar steekt. Ik wilde gewoon net als elk kind graag doen wat mijn vader deed.

Tijdens mijn studie HBO Rechten begon het serieuzere vormen aan te nemen. Ik woonde op kamers in Haarlem, waar mijn vader en ik op een woensdag avond hebben afgesproken in een steakhouse. Hans is niet echt een vleeseter, maar ik denk dat we daar gingen eten omdat hij weet dat ik het lekker vind. Hier hebben we het uitgebreid gehad over het bedrijf en mijn eventuele toekomstige rol hierin. Toen is het idee ontstaan om tijdens mijn studie een half jaar stage te gaan lopen bij ISP, om zo de organisatie te leren kennen. Verder vonden we gezamenlijk dat het goed zou zijn voor mijn ontwikkeling om na afronding van mijn studie, eerst ergens anders te gaan werken in het bedrijfsleven.

Van zoon tot collega
Toen ik begon bij ISP was ik niet bang dat mijn relatie met mijn vader hier onder zou lijden. We hebben heel bewust besproken dat de familie relatie altijd voor gaat. Gaat de samenwerking om wat voor reden niet goed dan zou ik stoppen bij ISP. Familie is namelijk vele malen belangrijker dan werk. Van huis uit had ik verwacht dat mijn vader als Directeur erg “zakelijk” zou zijn. In de praktijk ervaar ik dit helemaal niet en zie ik dat hij heel menselijk is tegenover de medewerkers. Grappig dat ik als kind daar altijd een ander beeld van heb gehad.

De samenwerking
De samenwerking met mijn vader is zeer intens, wij hebben veel contact en spreken elkaar bijna dagelijks. Doordat we familie zijn en elkaar goed kennen, hebben we niet veel woorden nodig.
We staan open voor elkaars mening en staan nooit lijnrecht tegenover elkaar. Discussies worden altijd op een goede manier gevoerd.
Zakelijk loopt in mijn ogen wel makkelijk over in privé. Als we bijvoorbeeld in het weekend samen aan het klussen zijn, praten we ondertussen toch snel weer over het werk. Maar dit is ook niet erg, ISP is onze gedeelde passie. Wel doen we ons uiterste best om niet over het werk te praten in het bijzijn van andere familieleden.

De toekomst
Het is een valkuil van Hans en mij om zelf operationele werkzaamheden op te pakken. Dit komt doordat we het werk zo leuk vinden. In de toekomst hoop ik deze valkuil voor een groot deel overwonnen te hebben. Toch blijft het altijd nog leuk om zelf een klant te kunnen helpen.

Qua aansturing van de organisatie verwacht ik geen grote veranderingen. Hans en ik lijken erg op elkaar en ik merk dat we hierover grotendeels op één lijn zitten.
Momenteel zijn we als organisatie groeiende, ik verwacht dat deze trend zich de komende tijd nog zal voortzetten. Hierbij ligt de uitdaging voornamelijk op het werven van de juiste experts.
Verder vind ik het belangrijk om ons te blijven focussen om het service niveau van onze dienstverlening doorlopend te verbeteren. Hier kunnen we naar mijn mening nog extra stappen in zetten.

Het ondernemen
Ondernemen is leuk om te doen. Je hebt zelf de vrijheid om ideeën uit te werken en de dienstverlening in te richten zoals je denkt dat het het beste is voor de organisatie en de klant.

Ik weet nog goed dat ik in 2015 verantwoordelijk werd voor onze dienstverlening op het gebied van employment screening. Toen was ik 25 jaar en niet iedere collega vond dit een goede zet van Hans. Ik was namelijk jong, onervaren en werkte pas net een jaar bij ISP. Maar Hans en ikzelf hadden er vertrouwen in, dus de beslissing werd genomen. Voor mij was dit de kans om mijn toegevoegde waarde te laten zien aan de organisatie.

Nu vier jaar later zijn grote delen van het screeningsproces geautomatiseerd, is het aantal klanten verdrievoudigd en de omzet fors gestegen. Dit geeft mij een trots gevoel als ik hierop terug kijk. Dat is voor mij ondernemen, ergens vertrouwen in hebben en ervoor gaan!

Bovenstaand interview is samengevat in het artikel ‘International Security Partners als Familie bedrijf‘. Wilt u ook het interview met Hans Slaman lezen dan vindt u deze hier.