Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Ondernemen is een afspiegeling van wie je bent

In het kader van de dag van de ondernemer publiceren wij het artikel ‘International Security Partners als Familie bedrijf‘. Hiervoor hebben Hans en Evert Slaman het achterste van hun tong laten zien. Onderstaand leest u het interview met Directeur en oprichter van International Security Partners, Hans Slaman.

Over Hans
Hans is 60 jaar en is oprichter van ISP. Hans is getrouwd met Ellen en samen hebben ze drie kinderen.

Het familiebedrijf
Hans2Ik vond het heel leuk dat Evert bij ISP kwam werken, als je eigen kinderen jouw idee adopteren dan is dat geweldig.

In de eerste instantie hield ik het idee af. Evert riep op 12 jarige leeftijd al dat hij graag in het bedrijf wilde komen en dan denk je nog dat dat een jongensdroom is. Op zijn 14e riep hij dat nog een keer maar ik heb altijd gedacht ‘Eerst zien, dan geloven’. Toch bleef Evert er op terug komen dus werd het tijd om er duidelijke afspraken over te maken.

Ik vond dat Evert eerst zijn studie moest afronden en hij moest drie jaar elders gaan werken.
Ik heb in mijn privéleven te vaak gezien dat kinderen direct vanuit school het familiebedrijf ingingen zonder om zich heen te kijken, dat wilde ik niet voor mijn kinderen, ik wilde dat ze eerst ergens anders aan het werk gingen om zich te ontwikkelen en wat van de wereld te zien.

Van vader tot collega
Evert kwam in 2014 in de zaak maar hij kwam niet onder mij te werken, hij had een andere leidinggevende. Afgesproken was dat Evert overal binnen het bedrijf zou rondkijken om zo kennis te maken met het vak en te zoeken naar waar zijn kracht lag. In 2016 heeft Evert het hele Screenings verhaal op zich genomen. Hij heeft de huidige screeningsapplicatie ontworpen. Nu in 2019 is Evert aandeelhouder van ISP. Evert begrijpt hoe het werkt, wij versterken elkaar

De samenwerking
In het begin was de samenwerking onwennig, de verhoudingen op kantoor zijn toch anders dan thuis, Evert zei ineens ‘Hans’ ipv ‘Pa’. Ook vond ik het (positief) confronterend om te ervaren dat Evert in doen en laten als twee druppels water op mij lijkt.

Zakelijk loopt bij ons niet over in privé, dit is nooit een bewuste keuze geweest maar dit is altijd al zo geweest. Dit ging automatisch en onbewust

Ik vind de samenwerking heel prettig en het is nog steeds elke dag een feestje om te mogen werken. Voorlopig zal ik nog niet stoppen met werken.

Soms verbaas ik me over hoe goed de samenwerking gaat, Evert en ik liggen veelal op één lijn, ook qua communicatie. Wanneer we in gesprek zijn met andere mensen in bijvoorbeeld een vergadering dan moeten wij er echt voor waken om ideeën uit te spreken. Evert en ik hebben aan een half woord genoeg en pikken zaken van elkaar op, hierdoor kunnen we soms voorbij gaan aan de meningen van anderen. Onze mening is niet zaligmakend maar het is bij ons al snel twee tegen één omdat wij hetzelfde denken. Wij vragen daarom regelmatig externe partijen om onze meningen en ideeën te toetsen zodat we scherp blijven en ons bewust zijn voor andere meningen en ideeën.

De toekomst
Het lukt ons nu, en over 10 jaar nog steeds, om samen met een team, betrokken en professionele medewerkers , klanten te inspireren.
Samen spelen we in op de behoeftes van onze klanten en luisteren we naar hun wensen. Dit wordt elke dag weer beloond met interessante, leuke, lastige en uitdagende opdrachten

Over 10 jaar heeft ISP nog steeds dezelfde aard van dienstverlening, we zijn dan doorontwikkeld qua diensten en producten en wellicht gegroeid met personele bezetting.

Een bedrijf dat over gaat op een andere generatie geeft rust voor de medewerkers. Doordat een jongere generatie in het bedrijf blijft houdt ISP hetzelfde DNA.

ISP zal ik nooit helemaal los kunnen laten, het is mijn kindje, ik zal altijd de ontwikkeling blijven volgen maar ik ben ervan overtuigd dat ik Evert zijn gang kan laten gaan en de teugels uit handen kan geven. Wat Evert ook zal gaan doen met ISP, ik zal het altijd accepteren

Evert zegt wat hij denkt, hij is innovatief, klantgericht en denkt in oplossingen. Hij komt altijd heel rustig over, ook in geval van crisis behoud hij de rust. Evert heeft veel kennis en ervaring mede door ervaringen uit zijn eerdere werk

Als Evert mij vanaf morgen zou moeten overnemen dan doet hij dat en dan staat hij er. Wel zal hij dan in zeer korte tijd volwassen worden. Evert zou de zaak nu al kunnen overnemen maar mist belangrijke levenslessen en vakinhoudelijke kennis. Die kennis kan je alleen opdoen door ervaring. Dat is ook één van de redenen waarom ik denk dat een organisatie niet moet draaien om één persoon, de eigenaar, maar om processen om zo de continuïteit te waarborgen.

Als Evert eenmaal het stokje van mij overneemt dan zal er niet veel veranderen. Ik vind Evert in sommige opzichten zakelijker dan dat ik ben. Wellicht komt dit doordat hij een periode bij een ander bedrijf heeft gewerkt en daardoor ook heeft gezien hoe het anders kan. Evert is natuurlijk van een andere generatie en zal ongetwijfeld dingen anders doen maar veel zal er niet veranderen.

Bovenstaand interview is samengevat in het artikel ‘International Security Partners als Familie bedrijf‘. Wilt u ook het interview met Evert Slaman lezen dan vindt u deze hier.