Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Alarmsysteem bedienen via een App, is dat veilig?

De nieuwe generatie inbraak alarmcentrales zijn tegenwoordig op basis van het zogenaamde alarmoverdracht over IP (AoIP). Vanwege deze aansluiting op het internet kan de gebruiker van het alarmsysteem middels een IOS of Android APP het alarmsysteem op afstand bedienen.

De applicatie biedt dezelfde functionaliteit als het bedienpaneel van het alarmsysteem, zodat u op afstand bijvoorbeeld het systeem kunt in- en uitschakelen, alarmen kunt bekijken of de status van het systeem kunt controleren.

Het gebruik van een app geeft comfort en daardoor wordt het alarmsysteem meer consequent gebruikt, dat is natuurlijk de ontwikkeling van het beveiligingsbewustzijn waar wij naar streven.

Veiligheid bij het gebruik van een app

De aansturing van het alarmsysteem gaat via de app op een smartphone en dus gedeeltelijk door de “lucht”, dit zou dus in theorie door kwaadwillende kunnen worden opgepikt. Echter, leveranciers van alarmsystemen en de installateurs die deze systemen bij u in de woning installeren zijn er alles aan gelegen om de app die zij leveren veilig te laten werken. De communicatie tussen app en het alarmsysteem is een beveiligde en versleutelde verbinding. Er wordt nu vanuit gegaan dat de ‘normale inbreker’ geen kennis heeft om deze code te ontcijferen, om die reden is het relatief veilig.

Goedkeuring door de verzekeraars bij het gebruik van een app

De verbeterde risicoklassen indeling (VRKI) wordt gebruikt door verzekeraars en beveiligingsbedrijven als instrument om het inbraakrisico van woningen te bepalen. Aan de hand van het inbraakrisico kan worden vastgesteld welk soort beveiligingsmaatregelen er moeten worden getroffen en van welke zwaarte. De verzekeraars geven aan dat het gebruik van de app is toegestaan tot en met risicoklasse 3 van het voornoemde VRKI. Risicoklasse 3 geeft aan dat de verzekerde waarde van attractieve zaken van de inboedel tussen de € 100.000, – en € 150.000, – bedraagt. Daarboven beslist de verzekeraar of de app gebruikt mag gaan worden.

Controle op de correcte werking van uw systeem

De AoIP wordt door de alarmcentrales continue getest. Het juiste gebruik, de opvolging en het rapporteren is daarnaast ook belangrijk voor de correcte werking van uw systemen. De Security Consultants van ISP kunnen voor u audits uitvoeren en uw beveiliging beoordelen. Zoekt u naar structurele ondersteuning op het gebied van beveiliging dan kunnen wij u bijstaan met onze 24/7 response service. Wij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden, neemt u hiervoor contact op met onze backoffice, zij helpen u graag.