Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Wapen u tegen grijze derving

Diefstal en interne fraude is voor veel Retail ondernemers een serieus en groot probleem. Door diefstal en fraude kan er financiële schade ontstaan, ook kunnen Retail ondernemers hun vertrouwen in ondernemen verliezen. Diefstal waar retailers mee te maken hebben noemen we grijze derving. Burger surveillance kan gebruikt worden als wapen tegen grijze derving.

 

Grijze derving

Grijze derving: verlies van producten zonder dat er een oorzaak bekend is.

Deze grijze derving kan veroorzaakt worden door het eigen personeel, bijvoorbeeld doordat medewerkers spullen meenemen zonder te betalen, maar grijze derving kan ook veroorzaakt worden door bezoekers van de winkel. Wat de oorzaak is van grijze derving kan aangetoond worden aan de hand van een onderzoek door een gespecialiseerd bureau.

Een casus van grijze derving

Regelmatig worden wij benaderd door ondernemers die ons vragen om grijze derving voor ze te onderzoeken. Zo ook deze ondernemer:

Al enige tijd werd de ondernemer geconfronteerd met grote verliezen, de verliezen liepen tot in de duizenden euro’s. Na een, door hemzelf uitgevoerd, intern onderzoek constateerde hij dat de derving niet door zijn medewerkers veroorzaakt werd. Het werd noodzaak om verder onderzoek uit te voeren om zo nog meer verlies te voorkomen, dit onderzoek mocht ISP voor hem uitvoeren. De onderzoekers van ISP hebben na een intake met de ondernemer duidelijk inzichtelijk gekregen dat de derving inderdaad niet werd veroorzaakt door personeel, maar ook niet door leveranciers die goederen kwamen afleveren. De derving zou dus mogelijk veroorzaakt worden door bezoekers van de winkel. Ons advies was daarom om gebruik te maken van burger surveillance.

Burger surveillance als wapen tegen grijze derving

Gedurende twee maanden hebben de onderzoekers van ISP gesurveilleerd, de ondernemer werd keer op keer geconfronteerd met schokkende bevindingen, enkele hiervan willen we graag met u delen:

 • Veel van de grijze derving werd veroorzaakt door vaste klanten die winkeldiefstal pleegden. Deze klanten kwamen dagelijks langs en maakten dan een uitgebreid praatje met het winkelpersoneel. Wat de ondernemer niet wist, was dat deze klanten vervolgens bij de kassa meerdere artikelen niet afrekenden.
 • Scholieren die deze winkel regelmatig bezochten verlieten de winkel zonder hun artikelen af te rekenen, de minderjarige scholieren werden na hun aanhouding aangemeld bij bureau Halt
 • Een klant die enkele artikelen keurig op de band had geladen vertelde bij het afrekenen dat de pinpas nog in de auto lag, deze klant liet de artikelen op de band staan en vertrok met tas, die gedeeltelijk gevuld was met nog niet afgerekende artikelen, naar de auto om de pas te halen. De inhoud van de tas werd in de auto achter gelaten. De klant kwam vervolgens terug met de pinpas om de artikelen op de band af te rekenen.

Het resultaat van deze burger surveillance

Het verlies van de geleden grijze derving krijgt deze ondernemer niet terug door deze burgersurveillance, toch heeft deze surveillance voor onze klant wel degelijk een positief resultaat opgeleverd:

 • De medewerkers werden zelfverzekerder in hun werk, zij durfden dankzij de back up en de coaching op de werkvloer, actief tassencontrole uit te voeren.
 • De medewerkers werden daarnaast actief gecoacht door de surveillanten om afwijkende situaties te herkennen en hierop actie op te ondernemen.
 • Het veiligheidsgevoel van de medewerkers werd vergroot
 • Zwakke plekken in de winkel werden tijdens de briefings van de surveillanten toegelicht waardoor deze direct beter in beeld gebracht konden worden.
 • De samenwerking met de wijkagent verbeterde doordat er communicatie was over de bevindingen van de surveillant.
 • Potentiële daders werden afgeschrikt doordat zij, na verloop van tijd, op de hoogte waren van de surveillant in burger.

De voordelen van een burger surveillant in uw winkel

Een ondernemer wil niet graag zijn zwakke plekken laten zien, om deze reden is het inzetten van een burgersurveillant binnen de Retail niet populair. Toch levert een burger surveillant veel voordelen op:

 • Je toont aan klanten dat je actief bezig bent met winkeldiefstal, hierdoor ontstaat een gevoel van veiligheid
 • Je toont aan andere delinquenten dat je actief surveilleert, dit schrikt af
 • Fysiek zwakke punten in de winkel worden zichtbaar
 • Populaire plekken voor lege verpakkingen komen in beeld
 • Personeel wordt actief ‘on the job’ getraind
 • Door de aanhouding kunnen winkelverboden opgelegd worden
 • Actieve uitvoer van protocol en huisregels door personeel

Bij aanhouding kan de ontstane schade plus een extra schadevergoeding geclaimd worden bij de dader, hierdoor wordt een gedeelte van de kosten van de surveillant gedekt. Kijk voor meer informatie op de website afrekenenmetwinkeldieven.nl

Actieve ondersteuning in de strijd tegen diefstal en fraude binnen de Retail

Jarenlange ervaring binnen de Retail en professioneel uitgevoerde onderzoeken dragen bij aan het Retail programma van International Security Partners. Dit programma biedt ondersteuning bij grijze derving maar ook bij zaken als interne fraude, agressie en winkelcriminaliteit of het opstellen van een beveiligingsconcept.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw onderneming, download dan onze dienstenkaart of neem contact op voor meer informatie.

Fraude herkennen en voorkomen

Speciaal voor de Retail hebben wij de Whitepaper ‘Interne fraude in de Retail’ geschreven, hierin hebben wij onze kennis en ervaring omgezet in een waardevolle publicatie zodat u een handreiking heeft om fraude te herkennen en te voorkomen.

Download de whitepaper