Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Oktober: Cyber Security Maand

In Nederland is op 1 oktober de Cyber Security Maand van start gegaan. Als onderdeel van het MS Amlin first response team delen wij gedurende de maand oktober elke week een bijdrage over een specifiek Cyber Security onderwerp. Deze artikelen zijn geschreven door de partners van het MS Amlin response team.

De eerste bijdrage is geschreven door Patricia Langermans, Specialist Underwriter Cyber bij MS Amlin.

Informatie beveiligen: is uw werknemer de zwakste schakel? 

Informatie beveiligen is van groot belang. Een goede beveiliging voorkomt dat kritische bedrijfsinformatie in verkeerde handen valt. Het is een doorlopend proces met twee doelen: de bedrijfscontinuïteit veiligstellen en schade voorkomen.

De meeste incidenten worden veroorzaakt door werknemers
Bedrijfsinformatie dient beschikbaar, integer en vertrouwelijk te zijn. Hoe bewerkstelligt u dit? Als eerste kunt u al de nodige technische maatregelen nemen. Denk daarbij aan firewalls, antivirussoftware en netwerksegmentatie. Ook beschermt u uw informatie door heldere processen, zoals een informatiebeveiligingsplan en een goede back-up procedure. Maar cyberincidenten ontstaan niet alleen door onvoldoende beveiligde of falende ICT-systemen of bedrijfsprocessen. De meeste incidenten worden juist veroorzaakt door werknemers, vaak onbedoeld.

Cybercriminelen zien uw medewerkers als de zwakste schakel
Cybercriminelen nemen graag de makkelijkste weg. Daarin zien zij uw medewerkers als de zwakste schakel. Beveiligingsbewustzijn van uw medewerkers is daarom van het grootste belang. Uitsluitend preventie op het gebied van de techniek en processen is onvoldoende. “Mijn huis kan zijn voorzien van de beste sloten, rolluiken, alarm en camerabeveiliging om inbrekers buiten de deur te houden, maar op het moment dat een van mijn puberkinderen de achterdeur ‘vergeet’ te sluiten is er ‘een lek’ in mijn beveiliging”, aldus Langermans. Ook uw werknemer kan geheel onbedoeld de ‘toegangsdeur’ tot uw bedrijfsinformatie openzetten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van onbeveiligde wifinetwerken, het klikken op een link in een phishingmail of het laten rondslingeren van wachtwoorden.

Informatiebeveiliging gaat én om mensen én om processen én om technologie
De meest gemelde oorzaak van een datalek blijft het versturen van persoonsgegevens aan de verkeerde ontvanger (63 procent). Dit blijkt ook weer uit de recent gepubliceerde cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens. In ruim de helft van alle meldingen gaat het om gegevens van één persoon. Gemelde datalekken die 5.000 of meer personen raken, worden in bijna de helft van de gevallen veroorzaakt door hacking, malware en/of phishing. Een ongeluk zit in een klein hoekje. In het geval van een cyberincident kunnen de gevolgen gigantisch zijn. Informatiebeveiliging gaat dus én om mensen én om processen én om technologie.

Creëer bewustzijn en train uw medewerkers 
Hoe weet u of uw werknemers voldoende alert zijn op cyberincidenten? Creëer bewustzijn en train medewerkers. Creëer ook een cultuur waarbij men durft te melden als er iets niet goed is gegaan. Op deze manier bent u snel op de hoogte van cyberincidenten. Vervolgens kunt u maatregelen nemen om verdere schade te voorkomen. Het liefst wilt u natuurlijk helemaal geen cyberschade. Daarom helpen wij en onze gerenommeerde partners van het MS Amlin First Response Team u graag! Zo kunt u met de MS Amlin Cyberverzekering tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van onze preventiediensten, zoals:

Online Cyber Risicoanalyse
Met de Online Cyber Risicoanalyse wordt uw bedrijf geanalyseerd op cyberrisico’s. Daadwerkelijke bedreigingen en kwetsbaarheden worden in kaart gebracht. Hierdoor kunt u gerichte maatregelen nemen om deze risico’s te beheersen en eventuele schades te beperken.

Lees meer over onze preventietips en –diensten op www.msamlin.com/cyberverzekering.
Patricia Langermans
Specialist Underwriter Cyber MS Amlin