Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Wat is een pentest?

Steeds vaker domineert cybercrime ons nieuws. “Grootschalige aanval met gijzelsoftware op duizenden servers wereldwijd”, kopte de NOS afgelopen week nog. Duizendenden computerservers werden getroffen door een cyberaanval. Maakt u zich zorgen over de veiligheid van uw systemen? Laat een pentest uitvoeren, hét middel om de kwetsbare punten van uw organisatie in beeld te brengen.

Wat houdt een pentest in?

De gijzelsoftware die vorige week duizenden servers teisterde, blokkeert bestanden op computers en geeft deze pas weer vrij als de slachtoffers betalen. Bedragen die zomaar eens flink op kunnen lopen. Cyberveiligheidscentra adviseerden organisaties en bedrijven actie te ondernemen en hun systemen van beveiligingsupdates te voorzien. 

Maar waarom wachten totdat het noodlot toeslaat als het veel efficiënter is preventieve maatregelen te treffen. Een doelmatig middel om de kwetsbare punten van uw organisatie in beeld te brengen is een pentest. Bij een pentest probeert een ethical hacker op alle mogelijke manieren uw bedrijfsnetwerk, website of applicatie binnen te dringen. Het doel van een pentest is om de zwakke plekken van uw digitale systemen op te sporen. Hierbij wordt niet alleen gekeken hoe er kan worden ingebroken, maar ook in hoeverre de systemen kunnen worden gemanipuleerd voor verder misbruik. 

Een pentest is dus een gesimuleerde cyberaanval. Waar een ‘echte’ hacker uw systemen binnendringt door gebruik te maken van lekken in de beveiliging, helpt een ethical hacker u juist die lekken op te sporen. Kortom: onze ethical hacker zorgt ervoor dat hackers met illegale bedoelingen niet bij uw data kan. 

 

Pentest uitvoeren

 

Hoe werkt een pentest?

Bij ISP hanteren we niet één vaste pentest. Iedere organisatie is immers anders, gebruikte andere systemen en andere applicaties. Daarom is elke pentest op maat gemaakt voor uw organisatie. Tijdens een intakegesprek stellen we samen vast wat we gaan onderzoeken en welke methode hier het beste bij aansluit. 

In de eerste fase van het onderzoek brengen onze ethical hackers in kaart via welke toegangspoorten zij uw systeem binnen kunnen dringen. Zodra dit inzichtelijk is, zullen zij de systemen gaan ‘testen’. Dit gebeurt handmatig, maar onze hackers hebben hiervoor ook verschillende tools tot hun beschikking. In de laatste fase delen onze ethical hackers hun bevindingen, adviezen en aanbevelingen. Graag lopen we samen met u dit rapport door en nemen we mogelijke maatregelen door. Uiteraard kunnen we u ook ondersteunen bij de implementatie van deze maatregelen. 

Waarom zou u een pentest uitvoeren?

Dankzij een pentest krijgt u snel en gemakkelijk inzicht in de kwetsbaarheid van de systemen en de gevolgen van deze kwetsbaarheid voor uw organisatie. U ontvangt een gedetailleerd overzicht met reële beveiligingsrisico’s en aanbevelingen. Op basis hiervan kunt u bepalen welke risico’s de hoogste prioriteit hebben en wat voor maatregelen passend zijn. Door uw cyberbeveiliging regelmatig te ‘testen’ en aan te scherpen, waarborgt u de continuïteit en kwaliteit van uw systemen. 

Hoewel de bestrijding van cybercriminaliteit een steeds belangrijker onderdeel wordt, stopt de dienstverlening van International Security Partners hier niet. Sterker nog: wij faciliteren de beveiliging van systemen, personen en gegevens in de volledige breedte. Op die manier kunnen we u ondersteunen met een totaalpakket aan maatregelen. En juist dat totaalpakket maakt het verschil. Wilt u meer weten over de mogelijkheden of wilt u een intake inplannen voor een pentest? Neem dan contact met ons op.