Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Bent u beschermd tegen informatielekken?

Hoe wordt er binnen uw organisatie voor gezorgd dat (kwetsbare) bedrijfsinformatie niet in verkeerde handen terecht komt? Is er een duidelijke visie over hoe om te gaan met informatiebeveiliging? Heeft uw organisatie in kaart waar zich kwetsbare bedrijfsinformatie bevindt? Weet uw organisatie hoe te handelen indien kwetsbare bedrijfsinformatie in verkeerde handen komt? Zijn uw medewerkers zich voldoende bewust van de gevoeligheid van de bedrijfsinformatie?

Binnen elke organisatie is er informatie die niet voor de buitenwereld bestemd is. Het uitlekken van vertrouwelijke informatie kan schadelijke gevolgen hebben voor uw organisatie. Met een audit informatiebeveiliging weet u direct of uw organisatie voldoende beschermd is tegen informatielekken.

Voor wie is een audit informatiebeveiliging interessant

Vandaag de dag gaan de ontwikkelingen razendsnel. Veel ondernemingen maken gebruik van ‘het nieuwe werken’ waardoor de werkplek verschoven wordt. Veel kwetsbare bedrijfsinformatie wordt al snel opgevraagd via mobile devices zoals de laptop en de smartphone. Voor deze bedrijven is het van groot belang om de informatiebeveiliging goed te regelen.

Voor ondernemingen waar persoonsgegevens verwerkt worden is de zekerheid van een waterdicht systeem zeer belangrijk. Het AVG verplicht elke organisatie om de privacy binnen de verwerking van persoonsgegevens te waarborgen. Dankzij een audit informatiebeveiliging kan deze borging afgegeven worden.

Naast persoonsgegevens worden er in het bedrijfsnetwerk natuurlijk nog meer kwetsbare gegevens opgeslagen. Denk hierbij aan bedrijfsgevoelige informatie als concurrentie info, research gegevens of nieuwe productontwikkelingen. Een onderneming is er niet bij gebaat als deze gegevens op straat komen te liggen.

Hoe verloopt de audit informatiebeveiliging

Een audit informatiebeveiliging begint altijd met een startbijeenkomst. Aan de hand van deze startbijeenkomst wordt de scoop, reikwijdte en aanpak van het onderzoek vastgesteld.

Naast de wensen van de opdrachtgever worden bij de audit standaard de volgende punten onderzocht:

  • Onderzoek naar de technische beveiligingsmaatregelen, wat is de kwaliteit van de huidige beveiligingssysteem
  • Onderzoek naar het huidige beveiligingsbeleid, hierbij kunnen bijvoorbeeld diverse medewerkers geïnterviewd worden
  • Onderzoek naar de organisatorische beveiligingsmaatregelen, er wordt gekeken naar onder andere de procedures

De uitkomst van audit de informatiebeveiliging

Naar aanleiding van de audit stelt onze consultant een rapportage op met heldere aanbevelingen. In een persoonlijk gesprek geeft onze consultant duidelijke handvaten over hoe de aanbevelingen te implementeren binnen de organisatie.

Afhankelijk van de resultaten van een audit informatiebeveiliging kan het vervolg traject bestaan uit het nemen van verbetermaatregelen, het opstellen van een informatiebeveiligingsbeleid of het verzorgen van specifieke trainingen.

Herhalingsaudit

De informatiebeveiligingsaudit is er op gericht om zicht te krijgen op wat er binnen uw organisatie geregeld is, en hoe dit geregeld is.
Een herhalingsaudit is een vervolg op de informatiebeveiligingsaudit. De herhalingsaudit zorgt ervoor dat uw informatiebeveiligingsbeleid passend is bij uw organisatie, altijd up to date is en voldoet aan de wet- en regelgeving.

De toegevoegde waarde van een herhalingsaudit informatiebeveiliging:

  • Het borgen van de actiepunten die uit de eerdere informatiebeveiligingsaudit naar voren zijn gekomen
  • Wijzigingen die hebben plaats gevonden binnen de organisatie, denk hierbij aan personele wijzigingen of veranderingen op het gebied van diensten of activiteiten
  • Up to date houden van het informatiebeveiligingsbeleid ten aanzien van wijzigingen in de wet- en regelgeving

Ondersteuning bij uw informatiebeveiliging

Heeft u hulp en ondersteuning nodig bij het opzetten van een informatiebeveiligingsbeleid, of heeft u nog vragen over onze audit informatiebeveiliging. Onze consultants beantwoorden graag al uw vragen.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer informatie?
Hans Slaman
Algemeen Directeur