Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Risico’s bij het reizen naar het buitenland Deel 1: Identiteitsfraude

Een zakenreis is niet alleen het aanschaffen van een ticket en het boeken van een hotel. Wanneer u op zakenreis gaat zijn er tal van zaken waar u rekening mee dient te houden op het gebied van veiligheid. Ook wanneer u medewerkers heeft die vaak voor u op zakenreis gaan dan heeft u als werkgever een wettelijke verplichting om daar waar mogelijk bij te dragen aan de veiligheid van uw medewerker.

International Security Partners neemt u graag mee in de wereld van veilig reizen. De komende nieuwsbrieven besteden wij aandacht aan de risico’s die u mogelijk loopt tijdens reizen en geven wij u graag enkele tips om deze risico’s te beperken.

In deze nieuwsbrief behandelen wij het aspect identiteitsfraude.

Het risico op identiteitsfraude

Eén van de risico’s bij het reizen is dat er misbruik gemaakt kan worden van uw persoonsgegevens. Bij het in het buitenland inchecken in hotels of bij het huren van auto’s kan door balie-medewerkers worden gevraagd om uw identiteitsbewijs.

Wel / niet verplicht afgeven van identiteitsbewijs

Het afgeven van uw identiteitsbewijs is in het buitenland niet altijd verplicht. Overheidsinstanties, banken, notarissen, casino’s en levensverzekeraars zijn verplicht om een kopie aan u te vragen. Hotels waar u wilt overnachten zijn verplicht om een aantal gegevens van uw identiteitsbewijs over te nemen, zij hebben alleen het soort legitimatiebewijs en het nummer van u nodig, bijvoorbeeld ‘Paspoort, NWLFR3706’ (Bron: website Rijksoverheid/identiteitsfraude).

 

Geef nooit uw identiteitsbewijs af, wanneer een identiteitsbewijs toch noodzakelijk is geef dan enkel een kopie af waarbij het BSN-nummer onleesbaar is. Via de website van de Rijksoverheid is het mogelijk om een applicatie te downloaden genaamd ‘KopieID’ met deze applicatie kunt u veilig een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Veilig reizen gaat om meer dan alleen het bewaken van (privacy) gevoelige informatie. In de volgende nieuwsbrief vertellen wij u meer op het gebied van veilig reizen. Wilt u nu al weten welke maatregelen u kunt nemen om veilig op reis te gaan neemt u dan contact op met één van onze consultants op telefoonnummer 0320 284141 of gebruik ons contact formulier.