Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Onderzoek handel in tasers

Onlangs hebben wij onderzoek uitgevoerd naar de handel in stroomstootwapens (zogenaamde tasers) binnen de beveiligingsorganisatie van een opdrachtgever. Een taser is een verboden stroomstootwapen ingevolge de Wet Wapens en Munitie.

Aanleiding tot het onderzoek waren binnengekomen tips over het feit dat een beveiligingsmedewerker in tasers zou handelen en dat enkele van zijn collega’s een taser van hem zouden hebben overgekocht.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat de medewerker de tasers uitgebreid demonstreerde aan collega’s en eveneens aan enkele van zijn collega’s had doorverkocht. De betrokkene zelf ontkende echter en gaf aan dat het niet om tasers, maar om onschuldige zaklampen ging.

Een van de collega’s die een taser gekocht had, had deze ingeleverd bij de politie nadat hij vernomen had dat er onderzoek naar gedaan werd. Nadat de politie contact met ons opgenomen had, hebben wij op het politiebureau een wapenexpert een verklaring af laten leggen over de status van het wapen, waarmee werd vastgesteld dat het inderdaad een verboden wapen betrof. Deze verklaring met daarin de wapen-specificaties werd aan het onderzoeksrapport toegevoegd.

Juridische procedure

Nadat het onderzoek was afgerond kreeg de medewerker ontslag op staande voet, welke hij aanvocht bij de rechter. Tijdens deze juridische procedure werd de betrokkene geconfronteerd met de bevindingen uit ons onderzoeksrapport, waaronder de belastende verklaringen en de deskundigenverklaring over het wapen. De betrokkene kon niet meer ontkennen dat het niet om zaklampen, maar wel degelijk om verboden wapens ging.

Het ontslag op staande voet werd door de rechter bekrachtigd. Die daarbij benadrukte dat met name van een beveiligingsmedewerker ander gedrag verwacht had mogen worden. De rechter oordeelde dat de werkgever terecht haar belang bij het handhaven van strikte discipline binnen haar beveiligingsorganisatie stelde boven de gevolgen die het ontslag voor het privéleven van betrokken medewerker zal hebben.