Contact of direct ondersteuning nodig?
+31 320 284141

Geschikt of ongeschikt

Laten we voorop stellen dat u zelf bepaalt of een kandidaat geschikt is voor uw onderneming en de functie, u heeft zelf de eerste gesprekken gevoerd, de kandidaat ontmoet en besloten dat u verder wilt met deze kandidaat. Voor u is de kandidaat geschikt.

 

Wij gaan vervolgens voor u kijken of de kandidaat past binnen uw organisatie en of deze kandidaat uw bedrijf geen schade kan toebrengen op het gebied van bijvoorbeeld reputatie, financiën of bedrijfsvoering. Dit doen wij door het uitvoeren van een screening.

Bij het uitvoeren van een screening toetsen wij of onze bevindingen een risico kunnen vormen voor uw organisatie.

Aan de hand van een aantal voorbeelden lichten wij dit toe

Achtergrondonderzoek
De kandidaat laat op zijn social media pagina’s zien dat hij actief is bij verschillende extremistische en racistische actiegroepen, daarnaast heeft hij op zijn tijdlijn diverse racistische uitingen staan. Dergelijke uitingen kunnen gevolgen hebben voor uw organisatie, denk hierbij bijvoorbeeld aan reputatieschade. Deze kandidaat heeft een verhoogd risicoprofiel.

Financiële check
Bij de controle van het BKR uittreksel komt naar voren dat uw kandidaat veel verschillende kredieten heeft afgesloten, bovendien heeft hij het afgelopen jaar een forse betalingsachterstand opgebouwd bij enkele van deze kredieten. Uw onderneming kan hierdoor een verhoogd risico lopen op fraude of verduistering door deze medewerker. Ons advies zal zijn om een aanvullend integriteitsinterview af te nemen bij deze kandidaat om zo de kans op dit risico in te kunnen schatten.

Cv analyse
Uw kandidaat is 25 jaar, zijn cv laat diverse opleidingen zien die gemiddeld een duur hebben van 3 a 4 jaar. Daarnaast heeft deze medewerker een opleiding in de zorg gevolgd maar diverse hoger management functies gehad bij uw concurrenten. De leeftijd van de kandidaat, de diverse opleidingen en de vermelde functies staan niet in lijn met elkaar. Het risico bestaat dat deze cv niet naar waarheid is opgesteld. Wij adviseren een uitgebreide referentencheck en een integriteitsinterview met de kandidaat.

Integriteitsinterview
Uit de screening komt naar voren dat de kandidaat ooit veroordeeld is. De aard van de veroordeling en het tijdstip hiervan zijn niet bekend en daarom spreken wij op dat moment nog van een verhoogd risico. Tijdens het integriteitsinterview vragen wij de kandidaat hier naar. De kandidaat verteld ons dat hij op zijn 18e is opgepakt door de politie omdat hij destijds met vrienden kattenkwaad had uitgehaald, de kandidaat is inmiddels 30 en is daarna nooit meer in aanraking geweest met politie of justitie. Wij vragen de kandidaat om ons een kopie van de veroordeling te overleggen, hiermee verifiëren wij zijn verhaal. Deze verklaring rapporteren wij aan de klant.

Wat doet u uiteindelijk met de conclusie
Zoals al eerder aangegeven bepaalt u zelf of u een kandidaat geschikt of ongeschikt acht voor uw onderneming en de functie. Wij rapporteren u onze bevindingen en presenteren u de mogelijke risico’s. Daarnaast adviseren wij u over onze bevindingen en indien nodig over de mogelijke vervolgstappen.

Uw medewerkers screenen
Bent u al bekend met onze mogelijkheden op het gebied van screening? Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvende kennismaking. Wilt u nu direct meer informatie over ons screeningsproces, download dan onze menukaart Screening.

Heeft u vragen op opmerkingen dan zijn wij telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0320 284141, u kunt ook gebruik maken van ons contactformulier.